Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пловдивският митрополит Николай нападна българските държавници
24 Юни 2015
Той изля гнева си на финала на своята проповед в средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали

Пловдивският митрополит Николай нападна българските държавници, които разделят българите и ЕС заради натрапваните ценности. Той изля гнева си на финала на своята проповед в средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали. "Това искат нашите съвременни държавници – да запишат имената си редом до тия държавници, които в миналото допринесоха България да изчезне. И искат българите да се разделят тотално, всеки да се кланя на своя идол, на своя тотем, да заприличаме на африкански племена. Без единство, без дух България няма да има перспектива, докато няма ценностна система и то не такава, каквато иска от нас Европейският съюз, който ни натрапва "европейски" ценности, които според Светата Библия са грехове. Нуждаем се от ценностна система, която е доказала своето значение за нашия народ в миналото. Много добре знаят това българските държавници, но може би се страхуват от силата на Светото православие, ако то бъде възприето в душата и сърцето на нашия народ в пълнота. Защото това ще означава единство не на основата на някакви директиви и чужди за България интереси, а на основата на благоденствието, щастието и спасението на този народ на основата на Христовата вяра", пламенно заключи висшият духовник.

След като заклейми властта и ЕС, владиката се обърна с благодарност към присъстващите "представители на държавността" в лицето на депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева и областния управител Илия Илиев. Запитан къде са корените на ромския проблем и как БПЦ работи за преодоляването му, той посочи, че основният враг е дяволът и отново нападна държавниците. "Кажете как да успеем – ако ние сеем добрите семена, а държавата и останалите институции сеят плевелите на злото в душите на децата чрез различни секти и сатанински лъжеучения, каквото беше темата за йога? Как ще успеем, след като те обединяват силите си и техните семена на плевелите избуяват и заглушават семената на чистата вяра и благочестивия живот? Но ние не униваме, не се отчайваме и няма да престанем да апелираме за обединение на усилията на БПЦ и държавата с цел народът да се обърне с лице към Бога, и да върви по пътя към истината, човеколюбието", разпали се отново митрополит Николай.

Преди това в двора на храма владици и свещеници отслужиха празнична архиерейска Света литургия, която продължи близо 4 часа. В проповедта си дядо Николай акцентира върху възпитанието на подрастващите, като го сравни с това на Йоан Предтеча, рождението на когото се чества днес. Той се обърна към родителите и подчерта, че децата им могат да намерят имунитет към греха в Светата православна църква. "Най-често родителите не четат Евангелието, не ходят на църква, не слушат своя земен отец и получават от детето възмездие – то не слуша своите земни родители, а по-късно сякаш става техен съдия", отсече владиката. Той допълни, че духовната просвета сред народа е най-важната, но за съжаление, църквата не намира подкрепа от българската държава.

След дългата литургия литийно шествие понесе доставените снощи от Гърция мощи на Св.Йоан Предтеча към Неделното училище при храма. Тържествен водосвет ознаменува полагането на основния камък на новата образователна зала към манастирското школо. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
14 Sep, 2015 | 18:55

Никакви обвинения нямат стойност и всъщтност работят за тези държавници, ако не се каже направо че те не са българи! Не само че провеждат геноцид над българския народ, но и по кръв са евреи премесени с малко турци и цигани. Да се каже че България се владее от световното еврейство и то унищожава ценностите й е спасителна крачка в истинатяа, а да говорим за "нашите" държавници, значи да допълваме празнословието, така щедро заляло ни при демокрацията. А не е ли по добре църквата да се заеме с този въпрос - какъв евреин е Христос когато там не е имало никакъв израел?! Цялият изсраел е разкопан както никоя друга държава за да търсят някакви доказателства за давидовата и соломонова империи, следи от великите храмове, дворци, гигантската стена, - защото рабитата си вярват в лъжите измислени от тяхните далечни предшественици. В това е свойството на лъжата - да ти се вмени за истина щом ти харесва! Няма открити два камъка един върху друг - там винаги са живяли бедуини както и сега. Там е и мястото на тази хазарско чеченско турска банда, разраснала се до световна тосподстваща сила. Това е развързаният дявол - защо църквата мълчи?! Защото когато богомилите казваха че стария завет е сатанинска книга, бяха избити до крак и книгите им изгорени, а тези безброй секти дето не отричат стария завет си съществуват и книгите им се продават по книжарниците!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.