Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Осветиха камбаните за най-новата църква в Пловдив
14 Април 2015
Те са изработени от прочутия леярски род Велеганови, отлети по стара технология

Шестте камбани, които ще огласят служенията в най-новия православен храм на Пловдив- "Св. Николай", бяха осветени днес от митрополит Арсени. Те са изработени от прочутия леярски род Велеганови, отлети по стара технология.

Най- голямата тежи 200 кг, а най- малката- 30. Подредени са в своеобразно петолиние, за да изпълняват църковните мелодии. Първа е най- тежката- 200 кг, до нея- 100, следват 80, 40, 40, 30 кг. Звукът се издава от удар на чукчетата в най- долната част. Чистотата му се постига както със състава на метала- сплав от 20% калай и 80% мед, така и от формата на камбаната. Най- голямата камбана има диаметър 62 см, точно толкова е и висока.

По целия профил дебелината на стената е различна, горе е най- тънка, а долу- най- дебела. Тя трябва едновременно да издържа ударите и да вибрира, което налага разликата в дебелината. Когато бъдат поставени в камбанарията на новата църква, камбаните ще бъдат управлявани от машина.

От една страна, това се налага от липсата на клисари, от друга- прогресът е стъпил и тук. В паметта на машината, която ще управлява камбанния ред, могат да бъдат заложени 300 мелодии, но заради канона броят им ще бъде много по-малък. Камбаните са дарение от родолюбиви пловдивчани, които изградиха и храма. Очаква се на храмовия си празник- " Св. Николай Летни" работите да бъдат завършени и храмът да бъде отворен за служение и миряни.Присъстващите на освещаването днес имаха привилегията лично да ударят камбаните за здраве.

Църквата е необичайно цветна и се различава от останалите храмове. Тя е копие на украински храм, защото това е желанието на основния ктитор- Кирил Василев. От 20 години той има бизнес отношения с Украйна и е решил да построи в Пловдив църква, която да прилича на храма на входа на град Николаев. Покритието на куполите е от импрегнирано дърво, върху което са поставени изработени от украински майстори сини и златни люспи и звезди. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.