Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес започва Великденският пост
23 Февруари 2015
В продължение на 7 седмици вярващите отдават почит и с действията си трябва да покажат смирение към делото на Господ Иисус Христос
Днес започва Великденският пост – най-дългият пост в богослужебния календар на Българската православна църква. В продължение на седем седмици вярващите отдават почит и с действията си трябва да покажат смирение към делото на Господ Иисус Христос, който се посвещава на хората и тяхното спасение, идвайки на Земята.

Игуменът на Троянската света обител епископ Сионий смята, че Великият пост е много важно духовно събитие:

Великият пост е едно духовно, велико преживяване, търсене, съзерцание. Той напомня за 40-те години, през които еврейският народ вървеше през пустинята, за да се очисти от всеки грях, от всяко идолопоклонство, от всяка лъжа, от всяка измама, за да влезе достоен в Обетованата земя. Великият пост свързваме с 40-те дни, в които Христос беше в пустинята, за да излезе след това на своята обществена проповед и да блоговести Спасителното Евангелие. Великият пост ние свързваме с този духовен път на израстване.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит даде и поиска прошка от всички православни християни. Той благослови богомолците в препълнената катедрала "Света Неделя" и даде началото на Великия пост.

В храма тази вечер от 18 часа богослужението ще оглави Негово преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, викарий на Българския патриарх.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.