Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Приветствие на Негово Светейшество Патриарх Неофит по случай Рождество Христово
24 Декември 2014
Всички ние имаме особена нужда тъкмо от мира, тишината и светлата радост на Рождеството
В нашия свят - раздиран от всевъзможни противоречия и конфликти, измъчван от глад и болести, от несправедливост и погазване на човешкото достойнство - всички ние имаме особена нужда тъкмо от мира, тишината и светлата радост на Рождеството, заяви Негово Светейшество Патриарх Неофит в привествието си в навечерието на Рождество Христово.

Ето и целият текст на приветствието:  

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, скъпи сънародници, братя и сестри,

В очакване на великото тайнство на Христовото Рождество се обръщам към вас с топъл архипастирски благослов и пожелание за светли рождественски и новогодишни празници, за мир и любов във всеки български християнски дом - в нашето Отечество и далеч от неговите предели! Нека дните на Рождеството на нашия Господ и Спасител Иисус Христос бъдат за нас дни на истинска духовна радост от вестта за идващия в света Богомладенец. В изпълнение на стародавната традиция, всяко християнско семейство бъде заедно в тази най-светла нощ от цялата година, та - събрани в уюта на дома, около благословената празнична трапеза, в радост от взаимното общение, в мир и във взаимна любов - нека заедно посрещнем Онзи, в Когото всички, изповядващи Неговото име, вече две хилядолетия се уповаваме като в единствена опора и надежда в нашия свят!

Нека в тези светли, празнични дни помислим и за онези сред нас, които живеят лишени от домове, от средства за препитание или дори от най-елементарното човешко внимание, на което всеки желае да се радва, и оделотворим християнската си вяра в проява на помощ и подкрепа, та никой да не остане самотен и отхвърлен, гладен или жаден и - като видят любовта ни - всички да разберат колко е благ Господ!

В нашия свят - раздиран от всевъзможни противоречия и конфликти, измъчван от глад и болести, от несправедливост и погазване на човешкото достойнство - всички ние имаме особена нужда тъкмо от мира, тишината и светлата радост на Рождеството. Имаме нужда, в домовете и в сърцата си, да посрещнем Онзи, Който дойде, за да спаси цялото човечество. Имаме нужда от Христос и Неговата Църква - от вярата, надеждата и жертвената любов, които Той ни завеща и с които ни заръча да се отличаваме като Негови ученици. Имаме нужда да превърнем и самите свои домове в малки църкви на Живия Бог, където да цари мир и добросърдечие, благост и любов. За всичко това ще ни помогне Самият, днес раждащ се Богочовек Иисус Христос, Който в дните на Своето земно служение ни беше обещал, че където са двама или трима, събрани в Негово име, там ще е и Той - сред тях.

Нека Божието благословение бъде върху всички нас, във всеки християнски дом, и нека светлината на Рождеството осветява пътя ни през цялата следваща година и във всички години от нашия живот.

Благодатта и мирът на раждащия се Богомладенец да бъдат с всички нас!

Честито Рождество Христово!

Приветствието на Негово Светейшество Патриарх Български и митрополит Софийски Неофит в навечерието на Рождество Христово ще бъде излъчено в 19.30 часа по програма "Хоризонт".


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.