Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Двама нови светци в католическата църква - Папа Йоан XXIII и папа Йоан Павел II
27 Април 2014
На площад "Свети Петър" във Ватикана пред хиляди вярващи и десетки правителствени делегации от цял свят месата за канонизацията отслужи папа Франциск

Папа Йоан XXIII и папа Йоан Павел II бяха провъзгласени за светци. Това стана на площад "Свети Петър" във Ватикана, където в присъствието на хиляди вярващи и десетки правителствени делегации от цял свят месата за канонизацията отслужи папа Франциск в присъствието на почетния папа Бенедикт XVI.

Тържествената церемония по канонизирането започна с химни посветени на папа Йоан XXIII и на папа Йоан Павел II , последвани от молитви и цитиране на техни  важни послания. Ритуалът продължи  с три "петиции"  и след това  папа Франциск произнесе тържествената формула за канонизиране. Пред олтара, украсен с рози от Еквадор, бяха изнесени мощите на двамата светци -  една от кръвта на Йоан Павел II, а другата - парче от кожата на Йоан XXIII. 

Решението канонизирането да е общо на католическия празник Божието милосърдие не е случайно, защото засяга две големи личности от близкото минало, свързани дълбоко не само със Светия престол, но и  със световната история, пословични със своята харизма и обичани от хората.
Независимо от облачното време, атмосферата в Рим и на площад Св. Петър е невероятна като за уникално и безпрецедентно събитие - канонизирането на папа Йоан XXIII и на папа Йоан Павел II за светци от настоящия папа Франциск с участието на почетния папа Бенедикт XVI в присъствието на 150 кардинали, 1000 епископи, 6000 свещеници. Тук наричат това уникално събитие в историята на Католическата църква “денят на четиримата папи”.

Присъстват и много високопоставени гости: 34-ма президенти, премиери и короновани глави, сред които българският президент Росен Плевнелиев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, председателят на Европейската комисия, президентите на Италия и Полша, както и 122 официални делегации от цял свят. Сред богомолците на площада има и българи – група католици от Раковски, които донесоха и развяха националния ни флаг.

Свети Йоан 23-ти е наричан Българският папа, тъй като преди понтификата си - в края на 20-те години на миналия век е папски нунций в София. Свети Йоан Павел Втори пък е първият папа-славянин - полякът Карол Войтила. Той провъзгласява Светите Кирил и Методий за съпокровители на Европа. В тази връзка, на тържествената церемония днес, Евангелието бе прочетено на латински и гръцки език - ритуал въведен от него.

Много от туристите преспаха на открито и от ранни зори се отправиха към площад "Св. Петър". Маса от хора заля улиците и съседните му места, стигна се до затваряне на част от метрото, което не можеше да поеме целият този поток от хора, но всичко премина нормално. Церемонията се предаваше директно по телевизията в различни страни и в триизмерен формат , както и в  500 киносалони по цял свят, а в интернет тя е следена от почти два милиарда души.

За обстановката на площад "Свети Петър" във Ватикана разказа в предаването "Неделя 150" Кирил Карталов. Интервюто с него може да чуете от звуковия файл.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.