Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит
19 Януари 2014
Другият кандидат за поста беше Браницкият епископ Григорий, който е и игумен на Троянския манастир

Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит. Другият кандидат за поста беше Браницкият епископ Григорий, който е и игумен на Троянския манастир. От рано сутринта вярващи от Неврокопска епархия започнаха да се събират пред Светия Синод в очакване на каноничния избор на техен духовен водач. След  светата  литургия в Синодалния параклис  “Св.цар Борис-Михаил Покръстител“  членовете на Синода се събраха и, след като патриарх Неофит каза, че всички условия са изпълнени и може да се пристъпи към каноничния избор на нов Неврокопски митрополит, под звуците на  църковните песнопения  12  митрополити пристъпиха  към  каноничния избор. След края му патриарх Неофит оповести че подадените гласове за двамата епископи - Браницкия Григорий  и Мелнишкия Серафим са  равни - шест на  шест . Това се случва  за първи път в близката история на БПЦ. Решаващ се оказа гласът на Негово Светейшество Патриарх Неофит, които обясни случилото се:

След  това Главата на Българската Православна Църква посрещна  в Приемния салон  на Светия Синод,  в присъствието  на  останалите архиерей,  двамата кандидати и съобщи резултата  от Каноничния избор, като поздрави епископ Серафим за избирането му за нов Неврокопски митрополит:

С мирско име Динко Желязков Динков, Епископ Серафим е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас. Средно образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет - София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. На 18 ноември 2000 г. е подстриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19 ноември 2000 г. и за йеромонах - на 20 декември 2000 г. Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории.  За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От септември 2008 г. архимандрит Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир. На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит. На 17 декември 2013 г. е един от двамата избраници на Епархийския избирателен събор във Варна за Варненски и Великопреславски митрополит. На епархийските избори в Неврокопски епархия на 12 януари той получи най-много гласове - 30 заедно с Браницкия епископ Григорий, които получи 28.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.