Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Патриарх Неофит: По примера на преподобния св. Йоан не се отдалечавайте от Църквата
19 Октомври 2013
Църквата прави много, за да повдигне духа на народа, но не всичко може да се види по медиите

По примера на преподобния св. Йоан не се отдалечавайте от Църквата, какъвто и житейски път да изберете, на каквото и поприще да се посветите, заяви патриарх Неофит на празника на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

Около 9 ч. днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит дойде и взе лично участие в тържеството, посветено на празника на Свети Йоан Рилски в църквата на Софийската духовна семинария. За нас 19 октомври е особено голям празник, тъй като честваме 110 г. от основаването на Софийска духовна семинария и сме радостни, че ни посети българският патриарх дядо Неофит, заяви пред БГНЕС един от преподавателите по хорово и източно-църковно пеене Калин Кирилов. Ние сме се подготвили да му изпеем един марш на семинариста, който не е изпълняван от 1930 г., т.е. от днес започваме да възстановяваме тази традиция, добави той.

Църквата прави много, за да повдигне духа на народа, но не всичко може да се види по медиите, отговори ни той на въпроса, който винаги задаваме на нашите духовни лица. Ние се грижим специално за нашите възпитаници, младите духовници, които ще поемат нашата мисия, продължи учителят.

Нашият народ ще върне вярата си в истинските духовни ценности, защото винаги е бил много вярващ, дори и през годините на турското робство, на атеистичното възпитание, подчерта Кирилов. Имали сме години на отдалечаване от църквата, но като цяло българите сме православни и като виждам нашите семинаристи искрено се надявам,че те ще помогнат да се усили вярата в Бога, за да се запазим като народ, като християни, заключи той.

"Някои от вас, след като завършат, може би, няма да се отдадат на църковно служение, но дори и тогава, не бива да се откъсват от Църквата, да отстъпват от нея, а и там, където ще са, да принасят плодове, достойни за "званието, в което са призвани" (вж. 1Кор. 7:20) и да свидетелстват с живота си за Христа", се обърна патриарх Неофит към семинаристите.

"Като се стремите да избягвате страстите, които клатушкат кораба "в морето на суетния живот", според думите на благочестивия цар Петър, засвидетелствани от житиеписеца св. патриарх Евтимий Търновски, не оставяйте вашите "душевни очи да помръкнат от скръбта и от смутовете, които властват в живота". Не позволявайте на размирния дух на нашето съвремие, на дните, които са лукави (Еф. 5:17), да обсебят душите ви и да погубят, и вас, и мнозина около вас.

Както ни призовава друг житиеписец на св. Йоан Рилски "нека държим правата вяра, в която сме се кръстили, но нека и добри дела да последват вярата, та заради добрите дела и боголюбивия живот да имаме заедно с всички светии, блаженият отец Йоан за застъпник и помощник", завърши словото си патриарх Неофит. Светейшият патриарх се срещна в аулата на семинарията с ръководството и преподавателите на най-старото духовно училище у нас. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ELIAS
19 Oct, 2013 | 23:36

PROBLEMUT E CHE curkvata v BALGARIA stoi dalech ot BOGA.samo masoni i agenti na ds v sinoda. pokaite se i otidete v manastir.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.