Факти, Анализи, Коментари
   28 Септември 2023
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия
6 Май 2023
Свети Георги е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква

Днес е Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг.

По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден За храброст - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

До голяма степен този празник произлиза от легендата за Свети Георги , в която той се преборва със страшна ламя, заплашваща жителите на плахо градче. В замяна на собственият си живот гражданите давали своите деца на чудовището. Кога дошъл редът на царската дъщеря ,обратът дошъл с появата на Свети Георги и неговата победа над злото същество. Свети Георги Победоносец (275-281 - 23 април 303) е войник в Римската империя, който е почитан като мъченик за Христовата вяра. Свети Георги е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Грузия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва. Роден в Кападокия (Мала Азия), на 20 години му е дадена военната титла трибун, след като се проявява като пълководец. През 303 г., по време на управлението на император Диоклециан, е убит, тъй като е защитавал християнската вяра.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Гергьовден е един от най-големите пролетни празници,съвпадащ с разцвета на природата. Народът разделя годината на два цикъла: летен - от Гергьовден до Димитровден, и зимен - от Димитровден до Гергьовден.

По случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия ще се проведе тържествен военен парад на пл. "Александър Първи" в столицата. Час преди парада - в 9 ч ще бъде извършен водосвет на бойните знамена и ще се поднесат венци и цветя пред паметника на Незнайния воин.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.