Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Посрещнахме иконата "Пресвета Богорица - Геронтиса"
24 Декември 2012
Пристигналата в България светиня е единствената мозаична икона "Геронтиса" в света и е направена от монасите на светогорския манастир "Пантократор"

С възвишените слова "Изцеление за болните и спасение за грешните" и с "Многая лета" в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе посрещната чудотворната Светогорска мозаична икона "Пресвета Богорица-Геронтиса".

Варненският и великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на БПЦ точно в 12 ч. започна отслужването на молебен в прослава на Пресветата Богородица в съслужение с архиереи на БПЦ. "Изразяваме най-сърдечна благодарност, че се изпълни молбата на блажения патриарх Максим, да бъде донесена чудотворната икона от светогорския манастир, за да се стича многохиляден православен народ с надеждата, че Света Богородица ще напътства българския народ и българското правителство към успехи и духовно възраждане". Това каза в молитвените си слова митрополит Кирил. Според него многохилядният народ, който се стича днес, никога няма да забрави светогорските старци, а и всичко, което те вършат за българския народ и за Слава Божия. В службата вземат участие и светогорски монаси, придружаващи иконата.

Пристигналата в България светиня е единствената мозаична икона "Геронтиса" в света и е направена от монасите на светогорския манастир "Пантократор" по спомени за оригиналната икона, която е била в храм "Св. София" в Цариград, и която е била унищожена по време на иконоборството. Иконата се е прославила със своето чудотворство, като молитвите отправени пред нея към Пресвета Богородица особено помагат на възрастни и немощни хора.

Чудотворната икона, която се нарича на български "Старица", е символ на манастира Пантократор, тя прави чудеса за хората в нужда и възрастните хора и ги е задоволявала в техните последни дни, така че те да не изпитват материални нужди, обясни символа на иконата Андрей Кристов, председател на УК на Балканско Атонско сдружение в интервю за БГНЕС.

В България иконата е съпровождана от петчленна монашеска делегация от манастира "Пантократор" от Света Гора-Атон, водена от отец Епифаний, брат на манастира, епистат и член на светогорския Свещен Кинотис. По решение на Светия Синод иконата ще остане за поклонение в патриаршеската катедрала в София от 12.00 часа на 24 декември до 12.00 часа на 25 декември, след което ще отпътува за морската столица Варна. Там тя ще бъде дарена на Варненския катедрален храм "Св. Успение Богородично". /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.