Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нови 7 светци в лоното на Католическата църква
21 Октомври 2012
Сред тях е и първата индианска светица

Папа Бенедикт XVI обяви имената на 7 нови светци, сред които е и първата индианска светица. По този начин Ватиканът отбелязва началото на "Годината на вярата" и се опитва да засили влиянието на християнството на места, където то отслабва.

Канонизацията на седемте нови светци на католическата църква беше провъзгласена от папата по време на пищна церемония на площад “Св. Петър”. На тържествената литургия, отслужена на латински и придружена от песнопения и звука на фанфари, присъстваха над 40 хиляди вярващи. Сред тях бяха и американски индианци в традиционни облекла, които посрещнаха на площад “Св. Петър” изгрева на слънцето с химни в прослава на първата индианска светица – Катери Текаквита. Тя е известна под името Лилията на мохоките – индиански племе, живеещо на границата между днешните САЩ и Канада. Родена през 17-ти век от майка, приела християнството, първата индианска светица е била покръстена от йезуитски мисионери и е била преследвана заради вярата си.
Светците, обявени днес от папата произхождат от Европа, Азия, Африка, Америка и Океания.

Сред тях са френски мисионер в Мадагаскар, семинарист от Филипините, станал мъченик на 17 годишна възраст, немска монахиня, грижила се за прокажените и испанка, водила кампания за правата на жените.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.