Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кои други държави честват Възресение Христово
15 Април 2012
В Гърция, Въпреки кризата, всички са отворили домовете си гости

Руският патриарх Кирил отслужи нощното богослужение за празника в московския храм Христос Спасител. В църквата се събраха над 6 000 души, сред които бяха президентът на страната Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин, предаде БНР. Патриархът отправи и възкресно послание към вярващите: Към всички вас, скъпи мои братя и сестри, аз отправям пасхално приветствие - Христос възкресе. В това приветствие, което идва до нас от времето на светите апостоли, се съдържа божествена истина. Сред края на службата, патрарх Кирил дари с руските лидери с декоративни великденски яйца. Целта на живота и отговорът на въпроса защо Господ ни е изпратил на тази земя, това е съединението с Бога, казва една от жените, присъствали на службата.

Сръбският патриарх Ириней отслужи литургията за второ възкресение в съборния храм в Белград. В своето послание патриархът призова вярващите да се молят за своите братя и сестри в Косово. Той поиска от живеещите там сърби да не падат духом и да останат верни на вярата и огнищата си. Рашко-призренският и косовски владика Теодосие призова компетентните органи в Косово да защитят сръбските светини в страната, заради зачестилите нападения срещу църковно имущество в Косово.

В Гърция, Въпреки кризата, всички са отворили домовете си гости. Имен ден празнуват всички с имената: Пасхалис, Анастасиос и Ламброс. Всички православни храмове бяха пълни с богомолци при първата пасхална литургия тази сутрин. По традиция след литургия се ходи на гости на кума и кръстника, носи се домашен козунак, червени яйца и живи цветя. По островите има различни традиции на Великден. На Крит посрещат с великденски гевреци. На Тасос танцуват народни танци. На Халкидики се провеждат състезания с коне. На остров Хиос веднага след Възкресение, започва канонада от фойерверки, които осветяват острова. На Корфу, през цялата нощ биеха камбани и хората хвърляха глинени делви през прозорците за здраве и благодат.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.