Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Католиците честват Възкресение Христово
8 Април 2012
Литургия на Святата нощ бе отслужена снощи и от Католическата църква в България

Католиците честват Възкресение Христово. Литургия на Святата нощ бе отслужена снощи и от Католическата църква в София. Папа Бенедикт ХVІ отслужи великденска меса, а след това произнесе и традиционното си послание "До Града и Света". Разликата в датите идва от това, че православните спазват Юлианския календар, изостанал с 13 дни от коригирания Григориански. В половината от случаите западният и източноправославният Великден съвпадат, а в останалите - източноправославният празник обикновено е седмица по-късно.

По време на Великденската вечерня папа Бенедикт ХVІ отправи посланието към 10 000 вярващи в базиликата "Свети Петър" във Ватикана и общо 1,2 милиарда католици по света. В началото на службата най-голямата християнска църква бе полузатъмнена, символизирайки тъмнината в гробницата на Исус преди Възкресението. Папата каза:

Напредъкът на технологиите, без съзнанието за Бог и без морални ценности, е заплаха за света. Страданията на Исус и кръстът докосват цялото човечество. Те докосват и семействата. Много често пътят преминава през трудности - неразбиране, конфликти, тревога за бъдещето на децата ни. Днес положението за много семейства е влошено заради заплаха от безработица и други негативни ефекти на икономическата криза. Пътят на кръста, който ние изминаваме духовно сега, ни призовава да размислим върху разпятието, за да имаме силата да се справим с трудностите.

Католическата общност в Русе се събира в храма „Свети Павел от Кръста”, където е и най-старият орган на Балканския полуостров, предаде кореспондентът на БНР. Възкресението на Христос празнуват и арменците. В Пловдив, където арменската общност е най-голямата в страната и наброява близо 3 000 хиляди души, Великденската литургия събра в храма "Сурп Кеворк " много хора.

Главата на римокатолическата църква папа Бенедикт XVI поздрави всички християни по света по случай празника Възкресение Христово. В края на своето традиционно Великденско послание "Урби ет Орби" (Към Града и към Света) Бенедикт Шестнайсети поздрави вярващите на над 60 различни езика, включително и на български.

Папа Бенедикт призова по случай Великден "да се спре проливането на кръв" в Сирия, където народният бунт е жестоко потискан и настоя диалогът, за който настоява международната общност, да вземе връх, предаде АФП. "В Сирия особено трябва да спре проливането на кръв и без бавене да се поеме по пътя на уважението, диалога и помирението, както иска международната общност", каза светият отец във великденското си послание.

"Да има мир и стабилност" в Мали, прикани папата и осъди "кръвопролитните терористични нападения" в Нигерия, които са насочени основно към християнски църкви. Във великденското си послание, произнесено от балкона базиликата "Свети Петър", Бенедикт Шестнайсети помоли "Христос да даде на Мали, преживяваща деликатен политически момент, мир и стабилност".

"В Нигерия, която напоследък стана арена на кръвопролитни терористични нападения, да се изгради мирно общество, което да зачита религиозната свобода на гражданите си", каза още папата днес, когато бе съобщено за нов атентат близо до църква в нигерийския град Кадуна, при който според най-нови данни на АФП са загинали най-малко 20 души.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.