Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес са Месни Заговезни
11 Февруари 2018
Църковният канон повелява да не се яде месо след Месни Заговезни до края на Великденския пост, който е 8 седмици

Православните християни честват Месни Заговезни. Църковният канон повелява да не се яде месо след Месни Заговезни до края на Великденския пост, който е 8 седмици.

Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия пост. На Месни Заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. Седмицата между Месни и Сирни Заговезни се нарича "Сирница" - подготовка за Великия пост, който допуска само млечни и яйчни ястия. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това са строго забранени. През великия пост до вторник на светлата седмица не се позволява венчаване. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за страшния съд, така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност. До Великден следват хранителни и духовни пости.

До следващата неделя, Сирни Заговезни, хората се подготвят за поста, разрешена е консумацията на млечни храни. Отец Стилиян Табаков, от храм "Свети Свети Кирил и Методий" в София, обясни:

Спираме да ядем месо! Така е отредила православната църква - в дните, подготвителни за великия пост, постепенно да се спират определени храни. В другата - Сирната седмица, освен сирене е разрешено и яйца и мляко. След това започва Великият пост, в който изцяло преминаваме на растителни храни. По принцип рибата и някои морски храни, както и охлювите, са постни ястия. Трябва да мислим за душите си. Как да намерим покой, как да намерим смирение в тях тук на земята.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.