Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес църквата чества паметта на великите апостоли Петър и Павел
29 Юни 2012
Именници са: Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина

Светата църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Те много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.

Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата “Деяния на светите апостоли”, а за апостол Петър и в светото Евангелие.

Боговдъхновените писатели на тия свещени книги не са скрили от нас грешките и заблудите, в които са изпаднали: Павел преди обръщането си, Петър - преди да бъде укрепен от Светия Дух.

Затова техния пример е особено поучителен за нас. В ап. Петър Църквата вижда образ на един отрекъл се от Христа и след това покаял се, а в ап. Павел - образ на един, който се противил на Господа и след това повярвал.

Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. Днес именници са: Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

gamaliil
29 Jun, 2012 | 13:41

ne samo spored narodnite vervania. te samite se bazirat na SLOVOTO---"i vratite adovi ne shte ustojat na teb...." naistina te sa v osnovata na HRISTIANSKATA CURKVA.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.