Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Две чудеса станаха в български църкви тия дни
19 Юли 2007
Десетки богомолци в Пловдив видяха сълзите на кръст Господен, в Ловеч необяснимо спира пожар в църква

Тук във вторник " проплака" реликвата

Владишкият престол в " Света Троица" оцеля чудодейно, след като огънят е пълзял към него

Две чудеса станаха тия дни в църкви в България- макар и да са далеч от официалното признание, факт е, че са станали пред очите на много хора в единия случай, а в другия - самите отци са свидетели на случилото се.

Във вторник литийно шествие отнесе частица от кръст Господен в църквата "Света Марина" в Пловдив, тогава беше и храмовият празник. В присъствието на десетки богомолци във времето от 15 до 18 часа и на отец Иван, който е служил тогава, от частицата от кръста се е отделила капка миро. В този ден се очакваше решението за медицинските сестри и хората масово са тълкували чудото като висше съчувствие и съучастие в тяхната съдба. Всички, които са били в църквата, са убедени, че реликвата се е "разплакала".

Пак тия дни пък чудотворна сила е спряла огъня в ловешкия катедрален храм "Света Троица" и той се е спасил от пожар неясно как. За случая разказва Ловечпрес, цитирайки дядо Гавраил.

 След вечерната служба била оставена да мъждука до владишкия престол в храма една кандилница. Горещината изкарала на открито плъх, който я съборил. Кандилницата се разляла и прехвърлила огъня на завеса между владишкия престол и олтара.

На сутринта открихме, че завесата е горяла до някъде, а после нещо е спряло разрушителната сила на огъня, каза митрополит Гавриил. Пламъците са спрели далеч от ценните икони в олтара.Ако той беше пламнал, оставахме без храм, заключи владиката.

Дядо Гавраил е известен из цяла България с усърдието си да събира средства за строителството на нов катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч. В момента в църквата "Света Троица" приключва реставрацията на стенописите.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.