Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е литийното шествие на Бачковския манастир
9 Април 2007
Най-старото съхранено литийно шествие у нас датира отпреди 350 години
Чудотворната икона на Света Богородица
Чудотворната икона на Света Богородица

Бачковският манастир

По традиция днес от храма на Бачковския манастир се изнася чудотворната икона на Света Богородица, която начело на литийно шествие ще бъде пренесена до пещерата, където е намерена. Монаси и миряни ще обкичат иконата на Божията майка с цветя и на ръце ще я понесат до местността Клувията.

Най-старото, съхранено и до днес литийно шествие води началото си отпреди 350 г. То се състои в понеделника след Великден. Според легендата, чудотворната икона на Св. Богородица била изнесена от Бачковския манастир през първите векове на Османското робство. За да я запазят турците (Бачковският манастир е опожарен през 1595 г.), монасите я скрили високо в скалите и запазили мястото в тайна.

Иконата била открита в средата на 17 век от две пастирчета, които разказали, че видели силна светлина в скалите. Тя била върната в манастирската църква "Св. Богородица", но въпреки заключените врати на другия ден изчезнала отново. Открили я на същото място в скалите.

Изчезванията престанали, едва след като за иконата бил направен самостоятелен олтар. Затова всяка година на този ден се състои религиозна процесия, която "повтаря" пътя на иконата до местността Клувията и обратно. Според легендата болните, които участват в процесията и се докоснат до иконата, получават изцеление - самият апостол Лука нарисувал лика на Светата Дева върху иконата и придал чудодейните свойства.

В параклиса Свети Архангели високо в планината ще бъде отслужена литургия, а на аязмото до него - ще се бъде извършен водосвет.

 Богомолците ще приготвят и курбани, които ще бъдат раздадени за здраве и дълголетие. В късния следобед чудотворната икона ще бъде върната в манастирската църква. Образът на св. Богородица от Бачковския манастир е сред 20-те икони по света, за които се смята, че самата Пресвета дева е позирала на живо.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.