Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Очакваме Благодатния огън от Йерусалим
7 Април 2007
На Велика Събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Ерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Църковна делегация, начело с трима митрополити и двама представители на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, ще донесе Свещения огън от Ерусалим. Това съобщи Емил Велинов, държавен експерт в дирекцията, който е включен в делегацията.

Българските духовници ще присъстват на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.

На Велика Събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Ерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Великденското богослужение от църквата на Божи гроб в Ерусалим се предшества всеки Великден от т.нар. "Слизане на Небесния огън", наричан още Свещен или Благодатен, в параклиса, издигнат на мястото, където е бил погребан Христос.

Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се че, огънят "идва" след молитва на Ерусалимския патриарх.

Свещеният огън на Възкресението от Ерусалим ще бъде донесен вечерта с литийно шествие в храм-паметника "Свети Александър Невски". Пасхалната служба, която ще започне в 23.30 ч тази вечер, ще се води от патриарх Максим.
 
 


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Kresna
09 Apr, 2007 | 06:49

Ima li¨nau4no ¨dokazatelstvo,koeto da oborva pravoslavnoto po vaprosa za 4udoto?!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.