Факти, Анализи, Коментари
   27 Октомври 2021
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американски университет присъжда награда за най-бездарно уводно изречение към роман
12 Юли 2006

Конкурсът е на името на писателя Едуард Булвер-Литон, чието изречение се счита за връх на безвкусицата

      Американски пенсионер получил литературната награда на името на Едуард Булвер- Литон за най-бездарно и безвкусно встъпително изречение към несъществуващ роман на английски език. В изречението от 63 думи на Джим Гуили са намерили място ангел, лопата и баничка бурито, съобщава Reuters. Нуждата да участва в това състезание Гуили обяснил със желанието си “ да намери конструктивен изход на своето безумие”.

      В превод на български опусът на Гуили звучи по следния начин: “Детектив Барт Леситър изучаваше в своя кабинет светлината, проникваща през малко прозорче и падаща върху неговата супер-бурито; в този момент вратата се отвори и зад нея стоеше жена, чието тяло говореше, че в най-близко време няма да ви се наложи да ядете бурито, лицето – че ангелите същестуват , а очите – че тя ще ви изкопае гроба сама и после ще оближе лопатата до блясък”.

      Премията на Булвер-Литон се присъжда от 1982 година от катедрата по английска литература на калифорнийския университет в Сан Хосе. Награждават се автори, които са сътворили най-бездарното и безвкусно първо изречение към ненаписана книга. Джим Гуили представя през 2006 година на конкурса 60 свои опита и получава “ позорно споменаване” – един вид поощрителна награда.

      Английският писател от XIX век Эдуард Булвер- Литон, на чието име е наречен конкурсът, е започнал романа си “Пол Клифърд” / 1830 година/ с думите : “Нощта се очертаваше тъмна и дъждовна”. Това изречение се счита за най-бездарното в англоезичната литература.

     

последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.