Факти, Анализи, Коментари
   26 Януари 2021
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
10 год. английско момиче издаде книга със съвети за деца при развод
14 Декември 2005

Либи Риз осмислила собствения си опит, съставила списък и сама се свързала с издателствата

      Тези дни британско издателство публикува книгата на 10 годишно момиченце със съвети към децата, които биха искали по- леко да преживеят развода на своите родители, пише британския вестник Гардиън.

      След като родителите на Либи Риз се развели преди три години и половина, тя съставила списък на нещата, които са и помогнали да осмисли станалото. Като резултат се появила книга от 60 страници със заглавие:” Помощ, надежда и щастие”, публикувана от издателство Aultbea Publishing. Издателството е поръчало на детето още две книги.

      Майката на Либи, Кетрин Лафнен, разказва: “ Веднъж, докато се разхождахме из гората и разговаряхме, тя ми каза, че всеки път, когато играе с кучето и хвърля пръчката, тя все едно отхвърля от себе си това, което я дразни.”

      “Отначало не приемахме поведението и на сериозно, но тя състави свой списък и ме помоли да ползва компютъра. Прати няколко писма по електронната поща на издателства. Следващият ден се обадиха от издателство Aultbea и аз едва повярвах.”

      Кетрин Лафнен, жител на град Рингвуд в графство Хемпшир казва, че част от парите, получени от продажбата на книгата, ще отидат в детската благотворителна организация Save the Children.

      Директорът на издателство Aultbea Publishing Чарлс Фолкнер разказва, че Либи е най- младият автор, с когото издателството някога е подписвало договор. “ Тя има огромен талант – на такава ранна възраст е успяла по такъв начин да представи нещата”, твърди Фолкнер.

      В световната практика има примери на издаване на книги на още по-млади автори. По думите на прес-секретаря на Книгата на Гинес, най- младият писател в света е 4 годишно момиченце от Вашингтон, чиято книга “Как е започнал светът” е издадена през 1964 година. Сред представителите на мъжкия пол най- младият автор е 6 годишно момче от Бразилия, чиято книга е публикувана през 2003 година.

      Из книгата на Либи Риз:

      10 най-добри съвети към децата, които преживяват развода на родителите си:

      - Опитай се да починеш. Намери време да се усамотиш. Гледай любимия си филм или почети книга. Това ще те откъсне от тревогите и ще ти помогне да се отпуснеш.

      - Спомни си смешни фрази. Мисли за това, което обикновено те разсмива. Спомни си за това в трудна минута и това ще те ободри.

      - Мисли позитивно. Като се събудиш сутрин, първата ти работа е да се погледнеш в огледалото и пет пъти да кажеш силно :”Всеки ден се чувствам все по- добре и по- добре!”

      - Постигай набелязаната цел. Намери нещо, от което се боиш и се опитай да го преодолееш. Тези постижения ще те подтикнат към нови успехи.

      - Организирай си “специална вечер”. Набележи си един от дните на седмицата и си устройвай сам на себе си “специална вечер”, на която благодари на Бога за всичко добро, което ти е донесъл. Такава “специална вечер” ще ти помогне да преживееш от седмица до седмица.

      - Оценявай изминалата седмица. Спомни си миналата седмица и реши какво добро си успял да направиш, а също така и какви проблеми ти е донесла тя. Помисли си как да промениш ситуацията към по- добро.

      - Дай воля на чувствата си. Намери място, където можеш да бъдеш сам и дай воля на своите чувства: плачи, викай, тропай с крака.

      - Запиши се в някакъв клуб по интереси, за да забравиш за проблемите си.

      - Залови се с някакъв нов проект. Например с нещо, свързано с предметите в училище.

      - Здрав дух в здраво тяло. Ако се занимаваш с физически упражнения, в организма ти се образуват повече ендорфини, които помагат на мозъка ти да се справи с трудностите.

     

последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.