Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Grateful Dead издават “Cornell 1977”
1 Март 2017
Концертът им от 8 май 1977 в Barton Hall на Cornell University се смята за най-доброто шоу на Grateful Dead
The Grateful Dead са изнесли над 2 хиляди концерта, но нито един не продължава да събужда интерес и дискусии, както изпълнението на групата в Barton Hall на Cornell University на 8 май 1977. Това е един от най-професионалните, изпипани и обсъждани концерти за всички времена, оглавил е безброй анкети от фенове и е любим на дългогодишния архивист на групата Dick Latvala, който заявява: „За това великолепно шоу не може да се каже достатъчно.” Дори самите Съединени американски щати се намесват през 2011, обявявайки записа „… за толкова важен за историята и културата на страната”, че копие от него е включено в Library of Congress’ National Recording Registry.
За да отпразнува 40-годишнината от това магическо преживяване, Rhino ще издаде концерта от  Barton Hall в няколко формата на 5 май. “Cornell 5/8/77” ще излезе като сет от 3 диска, сет от 5 плочи, както и дигитално за слушане и теглене.
“Cornell 5/8/77” използва легендарните записи Betty Boards, мастерирани от Jeffrey Norman в HDCD за ненадминат по качество звук. Прехвърлянето от оригиналните мастер-ленти е продуцирано от Plangent Processes, което гарантира, че това е най-автентичното звучене на концерта Cornell (и три други).
„Cornell е свещеният Граал, записът, който както ние, така и всички фенове чакат от много, много време.”, сподели David Lemieux, продуцент на сета и архивист на Grateful Dead. „За годините, през които съм работил за Grateful Dead (повече от 18), нито един концерт не е привлякъл толкова внимание и толкова запитвания за издаване, колкото Cornell. Хората, които не знаеха историята на лентите от концерта и изчезването им от трезора на групата, и ние, които не можехме да прежалим тази дупка в историята, се обединяваме, за да отпразнуваме най-качествения запис на Grateful Dead, продуциран някога – минута по минута, песен по песен”
Jerry Garcia, Donna Jean Godchaux, Keith Godchaux, Mickey Hart, Bill Kreutzmann, Phil Lesh и Bob Weir тъкмо са приключили работата по “Terrapin Station” – деветия си студиен албум, когато тръгват на пролетно турне в подготовка на издаването на записа през юли. Това турне се смята за отличителен момент в историята на Grateful Dead.
Сетлистът, изпълнен в Barton Hall, представлява ретроспекция на кариерата на групата, връщайки се до ранните им психеделични дни (“Morning Dew” и “St. Stephen”), ранното звучене на 70-те (“Jack Straw”), и дава на хората да надникнат в албума “Terrapin Station” преди неговото издаване (“Estimated Prophet”). 
За да може този албум да стане още по-необикновен, записите са взети от Betty Boards – ленти, дело на Betty Cantor-Jackson, която записва лайв изпълненията на Grateful Dead в продължение на много години. След като някои от лентите й започват да се разпространяват през 80-те, лайв записите й стават критерий за качество. След десетилетия в архива, над 350 ленти от нейните записи са част от музикалния трезор на Grateful Dead. “July 1978”, който излезе миналата година, беше първото официално издаване на записите  Betty Boards, което ще бъде последвано от “Cornell 5/8/77” и още много.
В записките към сетлиста, Meriwether запечатва как шоуто Cornell обединява много от коренно различните аспекти на творчеството на Grateful Dead и преживяването Deadhead, от музиката и емоцията на концерта, до записването му и разпространяването. „Историята на Cornell 77 е много повече от историята на поредното страхотно шоу на Grateful Dead, пример за това какво Dick Latvala нарича „първични Dead”. В него има истории и легенди, митове и мистерии, и всичко това се събира, за да се продуцира дългоочакваният и желан запис, 40 години след като последните ноти на “One More Saturday Night”  заглъхват в дълбините на Barton Hall.”
Записът “Cornell 5/8/77” ще бъде на музикалния пазар от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.