Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Уникално представяне на Поли Генова на Евровизия
15 Май 2016
Журито и зрителите дадоха общо 307 точки на нейната песен „Ако любовта беше престъпление“ и я класираха на 4-то място
Поли Генова спечели четвърто място за България на тазгодишния конкурс „Евровизия“. Журито и зрителите дадоха общо 307 точки на нейната песен „Ако любовта беше престъпление“, с което Генова изпревари 22-ма от финалистите и постижението на Елица и Стунджи отпреди девет години. Най-голям брой точки - по 10, българската песен получи от журитата в Македония, Словения, Франция, Ирландия, Малта. Зрителският вот изстреля страната ни по-нагоре в класирането, за да завърши на престижната четвърта позиция.  
Най-много от тях - 20, дойдоха от журито и зрителите в Македония. Песента „Ако любовта беше престъпление“ получи най-голяма зрителска подкрепа - по 12 точки, от Испания и Кипър.


Президентът Росен Плевнелиев поздрави Поли Генова за постигнатия успех. "Вашият успех направи всички нас, милиони българи по целия свят, горди и единни. Вие показахте, че съчетанието на таланта със силния дух и позитивното послание на музиката могат да обединяват, да ни правят по-добри и да ни накарат да се борим за още по-високи постижения", се казва в изпратения от държавния глава поздравителен адрес.  

Съревнованието - „политически заредено“, по оценката на Франс прес - беше спечелено от украинката Джамала с песен за депортирането на кримските татари от Сталин, която събра 534 точки от журито и зрителите. Джамала остави зад себе си австралийката Дами Им и руснака Сергей Лазарев. 

Бях сигурна, че ако пееш, ако говориш за истината, наистина ще успееш да трогнеш хората и бях права“,
каза победителката на „Евровизия“.

Украинският президент Петро Порошенко поздрави певицата Джамала за победата й, която нарече невероятна. "Цяла Украйна Ви казва едно голямо благодаря, Джамала!", написа в Туитър Порошенко. Джамала участва в конкурса, въпреки протеста от Русия заради политическия подтекст в песента. Организаторите на Евровизия обаче сметнаха, че текстът е от историческо естество.

В руско-украинския двубой българските зрители предпочетоха руснака Лазарев. Песента му „Ти си единствената“, чийто съавтор е Филип Киркоров, получи от българската публика 12 точки. От своя страна, българската песен не получи нито една точка от Русия.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.