Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Седмица на тракийската култура в Пловдив
16 Юни 2015
От днес до 22 юни в Културен център-музей "Тракарт" в Пловдив се провежда Седмицата на тракийска култура

От днес до 22 юни в Културен център-музей "Тракарт" в Пловдив се провежда Седмицата на тракийска култура. Това е традиционно събитие, което се състои един път на две години и откроява най-новите научни изследвания за траките.

Тази година Седмицата на тракийската култура ще протече под надслова "Музика и слово", обяснява Жорж Трак, вдъхновител и инициатор на проявата. Всяка вечер от 18 часа ще има и лекции, и хорови изпълнения.

Седмицата започва с лекцията на доц. Петър Кацаров от Пловдивския университет " "За Анзѣ, азбучната логика, Силата из Духа и моралната еволюция" и изпълнения на хор "Евмолпея". В сряда лекторите са проф. Добрин Денев с "Кому принадлежи звездата "Вергина" и "Боговете на Тракия" с Петко Атанасов, а музиката е на Мъжки хор "Стефка Благоева". В четвъртък Георги Ганецовски от Регионалния археологически музей във Враца ще говори за "Свещеното място в ранно неолитното селище Оходен, Валога- Врачанско", на сцената ще се качи Дамски хор "Тримонциум". Константин Каменов ще проследи в петък корените и семантиката на пловдивските лексеми дева и майна, а музиката е на арт група "Славена". Вълчан Петров ще говори за духовните корени. В последния ден, понеделник - е лекцията на проф. Валерия Фол от БАН "Тракийските царства отвъд легендите", последвана от "Преоткритият свят на стара Европа" на Росица Миткова, завеждаща фонд "Праистория" в Регионалния археологически музей Пловдив, а музиката е на Вокално – инструментален ансамбъл К`АRTE. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.