Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Започва Международният фестивал на камерната музика в Пловдив
10 Юни 2015
С вокалния ансамбъл "Камерата" от японския град Кобе днес в Етнографския музей ще бъде открито 51-вото издание на една от най- старите и живи културни прояви в Пловдив

С вокалния ансамбъл "Камерата" от японския град Кобе днес в Етнографския музей ще бъде открито 51-вото издание на една от най- старите и живи културни прояви в Пловдив- Международният фестивал на камерната музика.

Японският ансамбъл "Камерата" е популярен в редица страни в света, а довечера ще изпълни за първи път в България творби на даровития японски концертиращ китарист, университетски преподавател и композитор Ерик Колон.

MissaLuxinKobe е създадена по повод 10-годишнината от голямото земетресение в Кобе. А "Мария от Нагасаки" (BombedMaria), една от най-ярките вокални творби на композитора, е посветена на обгорялата от атомната бомба над Нагасаки статуя на Дева Мария в разрушената католическа катедрала "Ураками".

Създадената след голямото земетресение в Кобе през 1995 година формация ще представи пред пловдивската публика малка част от богатия си репертоар. Той е изграден от традиционна и съвременна японска, европейска класическа, а отскоро и от българска музика. "Камерата" от Кобо ще изпълни "Урок по гъдулка" от Николай Стойков и "Пролетна песен"от Божидар Гатев под диригентството на Йошико Мики Колон. Артистка с изключителна солова певческа кариера в Япония, Венецуела и Европа, Йошико Мики Колон се изявява успешно и като вокален педагог, и като диригент. Тя включва в репертоара на "Камерата" творби на български и в частност на пловдивски автори, след като през 2013-а представя японски композитори на концерт, състоял се в залата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. На следващата година, през октомври, ансамбълът – под палката на Йошико Колон – изпълнява за първи път българска музика на концерт в Кобе. Другата връзка на "Камерата"с България и Пловдив,е Нели Койчева. Тя е пловдивчанка, възпитаничка на НУМТИ и АМТИИ, д-р по музика. И е една от 12-те вокалистки на уникалния хор, които пристигат от страната на изгряващото слънце в Пловдив.

След концерта на "Камерата" ще бъдат отбелязани две юбилейни годишнини на проф. Анастас Славчев – дългогодишен артдиректор на Фестивала. Награда ще връчи проф. д-р Димитър Димитров - ректор на ВУАРР, спонсор на МФКМ.

На 12 юни (петък) от 20 часа в Етнографския музей е вторият концерт от афиша на тазгодишния Международен фестивал на камерната музика. Поредното второ международно участие. След Япония – САЩ. От подиума в Старинен Пловдив ще прозвучат творби на Бах – Моцарт, О. Респиги, Фр. Шуберт в изпълнение на струнния квартет ХАРИНГТЪН, САЩ. В квартета свири и българинът Веселин Тодоров- виола. На 16 юни е концертът на пловдивската цигуларка Даниела Щерева, която живее и има успешна кариера в САЩ. На пианото- Ирен Капеловска. Два дни по-късно сонатното дуо Павел и Анна Хмара от Украйна са на сцената на фестивала. В друга традиционна линия- "Класика и джаз" продължава програмата на 19 юни с концерт в две части. В първата Антони Дончев ще музицира песни от Гершуин, Дюк Елингтън и Кол Портър с певицата Лилия Илиева. Сакс квартет "Гори" ще представи във втората част аранжименти на класически пиеси и български народни песни.

На 70 годишнината на Пловдивското музикално училище "Добрин Петков" е посветен концерт- матине на млади музикални дарования. Седем камерни ансамбли ще представят училището на 13 юни в Аулата на НУМТИ. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.