Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"Епопея на тракийските царе" в Лувъра
14 Април 2015
На впечатляващата изложба 17 български музея показват свои експонати

В музея "Лувър" в Париж ще бъде открита впечатляващата изложба "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", в която със свои експонати участват 17 български музея. Подготовката на експозицията започва през 2012 година, когато министърът на културата Вежди Рашидов сключва 5-годишно споразумение с музея "Лувър" за развитие на съвместното сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството. Главен куратор на изложбата е Жан Люк Матинес - президент-директор на музея "Лувър". Куратори от българска страна са проф. д-р Тотко Стоянов от СУ "Св. Климент Охридски и доц. д-р Милена Тонкова - ръководител на департамент по тракийска археология в Националния археологически музей при БАН.

В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от "Лувър"-а, и 11 други културни института, сред които са Британският музей и музеят "Прадо". Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей.

За откриването и изложбата комисарят на експозицията и директор на НИМ в София Божидар Димитров каза:

Изложбата е много важна за нас, тъй като ще представи древността на българските земи в един от големите центрове на световната култура, а и политика. Самото откриване ще бъде съвместно с ръководствата на "Лувър"-а и НИМ. Присъствието обаче, много важното присъствие, е на патрона на изложбата - българският министър-председател г-н Бойко Борисов. Вероятно Франция ще отговори с аналогична позиция, както се прави в такива случаи - вероятно френският министър-председател. Ще присъстват, разбира се, министрите на културата от наша страна и други министри, министърът на туризма г-жа Ангелкова освен г-н Вежди Рашидов.

Експозицията е разположена в 4 зали в крило "Ришельо" на "Лувъра" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16-и април до 20-и юли 2015 година.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.