Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Раздадоха Златните глобуси
14 Януари 2013
"Арго" е със Златен глобус за най-добра драма, за работата си по филма Бен Афлек получи Златен глобус за най-добра режисура

Снощи в САЩ бяха раздадени наградите Златен Глобус. Те се дават в началото на година от HFPA (Асоциацията на холивудската чуждестранна преса). Провеждани от 1944 година и съпроводени с официална вечеря, наградите са често наричани третите най-гледани награди за кино и телевизия (след наградите на Академията за кино и наградите Еми за телевизия).

Тази година филмът "Арго" получи награда за най-добра драма. Статуетката за най-добра режисура получи Бен Афлек за работата му по същата лента, която разказва за акция на ЦРУ от близкото минало с антиирански привкус.

Един от претендентите за Оскар за най-добър филм - "Линкълн" на Стивън Спилбърг, бе подкрепен символично и от присъствието на бившия държавен глава Бил Клинтън. Изпълняващият ролята на легендарния президент на САЩ Ейбрахам Линкълн Дениъл Дей-Луис получи Златен глобус за най-добър драматичен актьор за ролята му в лентата.

Най-добър мюзикъл е "Клетниците

Джесика Частейн спечели „Златен глобус” в категорията най-добра актриса в драматичен филм, за ролята й на неумолим агент на ЦРУ, преследващ Осама бин Ладен във филма "30 минути след полунощ".

Австралийският актьор Хю Джакман е най-добър актьор в комедия или музика според асоциацията на чуждестранните журналисти.

Куентин Тарантино спечели „Златен глобус” за най-добър сценарии за своя уестърн „Джанго без окови”. „Това е ужасна изненада, и аз съм щастлив да съм изненадан”, каза той, приемайки наградата за сценария на филма "Джанго без окови".

За най-добър филм на език, различен от английски, беше отличен австрийският "Любов".

Дженифър Лоурънс спечели „Златен глобус” за най-добра актриса в категорията мюзикъл/комедия, за ролята й в черната романтична комедия "Наръчник на оптимиста". Освен това тя получи и отличие за най-добра комедийна актриса.

Британската певица Адел отнесе статуетка за оригиналната песен от последния филм за Джеймс Бонд „007 Координати: Скайфол”.

Ан Хатауей спечели „Златен глобус” за най-добра поддържаща актриса, за ролята й в мюзикъла „Клетниците” на британския режисьор Ром Хупър.

Австриецът Кристоф Валц спечели „Златен глобус” за най-добра поддържаща мъжка роля, за филма на Куентин Тарантино „Джанго без окови", където играе ролята на зъболекар, станал ловец на глави.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.