Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Родители: Училището е социална услуга, а не диктатура
12 Декември 2012
Те протестират против въвеждането на задължително образование за 4-годишните деца и на скрининг тестове за 3-годишните деца в детските градини

Десетки души се събраха в градинката зад сградата на Народното събрание, за да протестират срещу Закона за предучилищното образование. Родителите искат да се спре Законът за предучилищното образование, в който по думите им има много подводни камъни. Протестиращите носят плакати, на които пише: "Държавата подпомага (не командва) родителите чл. 47 – КРБ", "Училището е социална услуга, а не диктатура".

Родителите надуха балони в знак на протест срещу закона и заявиха, че са категорично против въвеждането на задължително образование за 4-годишните деца. Те са и против въвеждането на скрининг тестове за 3-годишните деца в детските градини.

Родителите развяват знаме с цветовете на дъгата и скандират "Онче, бонче, счупено пиронче, риба щука, махай се от тука!". Те носят табелки с надписи: "Искаме право на избор, не ни лишавайте от свободата ни, ние да решаваме за нашите деца". Забелязват се и плакати, гласящи: "Децата не са на държавата".

Родителите искат да имат избор. След като направиха задължителна предучилищната за 5-годишните, сега свалят летвата още по-надолу, обхващайки деца на ненавършени 4 години. Родителите биват задължени да пратят детето си на предучилищна. Държавна, защото частна е възможна само дотолкова, доколкото трябва да повтаря и копи-пейства държавната, казват още родителите.

Родителите искат оставката на министър Сергей Игнатов.

Протестът продължава със скандирания "Не на диктатурата", "Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата" (Конституция на Република България, чл. 47).

От Национална мрежа на родителите посочиха, че няма европейски директиви, в които да се казва, че е задължителна намесата на държавата в образованието на децата, а има препоръки по въпроса. Родителите скандират и "Оставете децата ни на мира". Заявяват също, че всички деца са различни и не може държавата да ги слага като в матрица и да ги изкарва след това едни и същи. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.