Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Патрик Суейзи затвори очи завинаги...
Николай Атанасов - 15 Септември 2009
Актьорът-любимец на милиони загуби борбата с рака на 57 години

В "Мръсни танци".

В "Крайпътна къща".

В "Дух".

В "Критична точка".

В "На Уонг Фу, с благодарност за всичко, Джули Нюмар".

В "Мините на Цар Соломон" през 2004 г.

С Лиса Ниеми в края на ноември 2005 г.

В САЩ в понеделник местно време, на 57 години от този свят си отиде един от любимците на Холивуд, превърналият се в легенда с “Мръсни танци” Патрик Суейзи.

“Суейзи си отиде тихо от този свят в тесен семеен кръг, след продължила 20 месеца борба с рака”, се посочва в изявлението на публициста му Анет Уолф, предава Reuters.

Въпреки открития през януари 2008 г. рак на панкреаса в 4-та фаза, Суейзи, както и във филмите си, не се предаваше пред болестта и продължи да работи до последните си дни.

През 2009 г. по телевизионните екрани излезе крими-сериала с негово участие “Звярът” (The Beast), от който обаче Патрик успя да заснеме едва 13 серии.

В интервю по време на снимките той призна, че не е взимал обезболяващи по време на работа, за да направи героя си “по-изразителен и правдоподобен”. 

През март т. г. средствата за масова информация съобщиха, че ракът му е дал метастази и на Суейзи остават не повече от 5 седмици живот. Още през май радиостанцията 97.9 KISS-FM от Флорида побърза да го погребе, разпространявайки вестта за кончината му сред аудиторията си.

Актьорът бореше тумора с химиотерапия в известния противораков център на Университета “Станфорд”, но лекарите не даваха оптимистични прогнози, тъй като лечението му се оказало неефективно.

Само за няколко седмици Суейзи отслабна с 10 кг. и постепенно бе поставен на течна храна, тъй като организмът му не можеше да се справи с твърдата.

По информация на The Daily Mail, болестта дала признаци на живот още по Коледа през 2007 г., когато Патрик вече работел по “Звярът”, с който се надявал да се върне в голямото кино. “Патрик избълва кръв и бе откаран по спешност в болница”, посочва източник от снимачната площадка.

Актьорът обаче се обръща към специалистите от центъра в “Станфорд” едва през януари, за да чуе страшната присъда. През февруари нюйоркски ежедневник съобщи, че Суейзи е претърпял операция в “Станфорд”.

Роденият на 18 август 1952 г. в Хюстън, Тексас, Патрик Суейзи става известен с легендарната любовна история на дансинга, “Мръсни танци” през 1987 г.

Следват запомнящи се роли в “Стоманена зора” (Steel Dawn, 1987), където играе със съпругата си Лиса Ниеми, която остана с него до последния му миг, “Крайпътна къща” (Road House, 1989), “Последният от рода” (Next of Kin, 1989), “Дух” (Ghost, 1990), “Критична точка” (Point Break, 1991).

По-нататък кариерата му продължава с “Град на радостта” (City of Joy, 1992), “На Уонг Фу, с благодарност за всичко, Джули Нюмар” (To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar, 1995), “Черното куче” (Black Dog, 1998), “Зеленият дракон” (Green Dragon, 2001), “Дони Дарко” (Donnie Darko, 2001), “Един последен танц” (One Last Dance, 2003) – отново заедно с и под режисурата на Лиса Ниеми, “11:14” (2003), “Икона” (Icon, 2005), “Светлосиньо” (Powder Blue, 2009) и др.  

В някои от филмите си, Патрик, който от дете се занимава с танци и е завършил две балетни школи, влиза в ролята и на композитор и продуцент.

Въпреки участието си в десетки филми и сериали, Патрик Суейзи ще се помни винаги с ролята си на инструктора по танци Джони Касъл, който сруща 17-годишната героиня на Дженифър Грей, Франсис “Бейби” Хаусман в “Мръсни танци”.

След като се превръща в тотален хит, филмът носи и на двамата номинации за “Златен глобус”. Саундтракът с изпълнението на Суейзи “She's Like the Wind” стига до № 3 в музикалните класации, а “(I've Had) The Time of My Life” печели “Оскар”.

Най-големият блокбастър на Суейзи си остава обаче “Дух” с Деми Мур и Упи Голдбърг, който събира $ 217 млн. приходи в САЩ и още $ 505 млн.

Филмът носи и 5 номинации за “Оскар” – за най-добър филм, най-добра поддържаща актриса, за най-добър оригинален сценарий, най-добър монтаж и оригинален саундтрак, като със статуетките се поздравяват Упи Голдбърг за поддържащата си роля и Брус Джоел Рубин за сценария.

Суейзи сподели почти целия си живот с Лиса Ниеми, с която са женени от 12 юни 1975 г.

Красивата двойка се среща за пръв път още през 1970 г., когато Патрик е на 18 години, а 14-годишната Лиса взима уроци по танци от майката на Суейзи. Двамата, за съжаление, нямат деца.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Биляна
08 Oct, 2010 | 16:05

Един от любимите ми актьори, който е просто уникален и неповторим. Холивуд няма да е същият без Патрик Сейзи. Той показа на всички, че не трябва да се предаваме, каквото и да става. Много жалко, че си отиде по такъв нелеп начин. Мога само да добавя в негов стил: Никой не слага таланта на Патрик Суейзи в ъгъла! Почивай в мир, Патрик!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.