Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Магърдич Халваджиян: “Режисьорите, които крещят, избиват комплекси!”
Десислава Бакърджиева - 30 Април 2003


На Магърдич предстои заснемането на два нови филма.
След 3 късометражни филма, заснети на видео, Магърдич Халваджиян снима дебюта си на филмова лента - "Скомина".

     Магърдич Халваджиян е роден през 1967 г. в Плевен. Завършил е режисура в Нов български университет. Заснел е над 450 музикални клипа и реклами. Той е сценарист и режисьор на няколко късометражни филма. "Печалбата" е пълнометражният му дебют. Автор и продуцент е на предаването "Сладко отмъщение" по BTV, а също така на "Фатално привличане" и "Точка на пресичане", които се излъчват по телевизия М САТ.

     - Какво те подтикна да се захванеш с режисура?

     - Още съвсем млад бях сигурен, че с това искам да се занимавам. През 1980 г. живеех в Москва и учех в цирково училище. Купих си 8 мм. камера и карах акробатите и учениците да правят какви ли не идиотщини, за да ги снимам. Сам проявявах лентите си.
     Моментът на истината настъпи, когато гледах филмите за Индиана Джоунс на Стивън Спилбърг. Разбрах, че и аз искам да бъда творец и да правя нещата да се случват.

     - Освен на Спилбърг, на кои други режисьори се възхищаваш?

     - Всички големи от 80-те години. Спилбърг, Де Палма, Копола, Земекис. Между другото, има една мисъл, че всичко в киното е казано, решено и измислено до Чаплин. След това няма нищо ново.

     - Любимият ти филмов жанр?

     - Естествено приключенският.

     - Какви са най-новите ти проекти?

     - Работя над нощен блок, който ще се излъчва от полунощ до 2 часа сутринта. Наш репортер, съвместно с екип на в-к “Нощен труд”, ще отразява събитията от нощна София. Водещ на блока ще е Жоро Пентаграма. Все още не мога да кажа в ефира на коя телевизия ще се излъчва предаването, тъй като в момента преговарям с няколко.

     Обмислям идеята за ново шоу, подобно на “Море от любов”. В него ще участват само тинейджъри. Получаваме много оплаквания от тях, че не могат да гостуват на “Море от любов”, тъй като в предаването съществува условие участниците да са над 18 години. Вярвам, че новата продукция ще достигне успеха на “Море от любов”.


Магърдич е работил с доста чужди музикални изпълнители.
     Друг мой проект е предаването “Нощта на аматьора”. Искам в него да има няколко водещи и да свири огромен оркестър. “Нощта на аматьора” ще е игра, в която участниците ще се състезават помежду си и ще бъдат оценявани от публиката. Те ще се смятат за професионалисти в дадена сфера, а всъщност са абсолютни аматьори. Участниците ще имат възможността да се състезават във всякакви области - танци, пеене, актьорско майсторство. Победител ще е онзи, който се представи най-зле, пее най-фалшиво например и т. н.

     Също така имам голямото желание да направя шоу, в което да играят кукли. Продължителността му ще е около 10 минути. Такъв тип забавни програми има по цял свят, само в България на никой не му се занимава да ги прави. По едно време “Каналето” се опитаха, но впоследствие изоставиха идеята. В моето шоу ще играят две кукли, които съм решил да изглеждат като старци. Те ще коментират всевъзможни теми - действията на парламента, събитията в България, новините от света. Искам куклите да изглеждат много истински, да са изпипани детайлно.

     - Какво е поведението ти на снимачната площадка?

     - Аз съм кротък човек. Не викам, не се карам. Според мен, когато обясниш на някого с усмивка, какво желаеш от него, той ще те разбере много по-добре. Режисьорите, които крещят по време на снимки, сякаш избиват някакви комплекси. Ако започна и аз да викам, у мен се поражда неувереност в онова, което правя.

     - Работиш заедно с популярни личности като Наталия Симеонова, Влади Априлов, актьорите от нашумелия български сериал “Той и Тя” Стефания Колева и Юлиян Вергов. Приятно ли е да се намираш в обкръжението им?


“Печалбата” бе излъчен по БНТ в рубриката “Ново българско кино”.
     - Веселба е да се работи с всички тях. Разбира се, те са много различни като характери, имат своите хубави и лоши черти. Понякога се опитват да са навсякъде, да налагат собственото си мнение, да влизат не само в светлината на прожектора, а даже и в обектива на камерата. Аз ги ограничавам, защото считам, че подобно поведение не води до нищо добро. Не ги виня - животът е този, който ни принуждава да се правим, че разбираме от всичко.

     - За кои изпълнители си снимал видеоклипове?

     - О, заснел съм над 500 видеоклипа, просто абсурдно е да изброявам. Работил съм във всички музикални стилове - от рок до поп фолк. Признавам, че последният не ми допада, но точно в този жанр съм заснел повече от 150 клипа. Времената бяха такива. Преди четири-пет години съотношението бе отчайващо - на 300 видеоклипа имаше няколко рокаджийски, а всичко останало бе поп фолк. Днес вече не е така.

     - И все пак с кои чужди изпълнители си работил?

     - Спомням си една немска група, която правеше музика, подобна на тази на “Продиджи”. Заснех за нея видеоклип и той тръгна по европейското MTV. Поръчката дойде от немската телевизия VIVA. Снимал съм видеоклипове и за италиански групи. Те дълго време се излъчваха по европейската и италианската музикални телевизии.

     - Обясни случая с твоя филмов дебют “Печалбата”. Защо няколко дни преди да тръгне в кината, той бе излъчен по Канал 1?

     - Извика ме Лили Попова, директор на БНТ по онова време, и ми каза, че много е харесала филма ми и желае да го пусне в рубриката “Ново българско кино”. Поиска моето разрешение да го направи, но аз не й го дадох. Въпреки това, “Печалбата” бе излъчена по телевизията броени дни, преди да излезе на големия екран. С нищо не можах да попреча на това.

     - Предстои ли да заснемеш нов филм?

     

“Печалбата II” ще бъде още по-зрелищен от първата част.


     - Сценарият за “Печалбата II” вече е готов. Остава, разбира се, да намерим пари за продукцията. Преговарям с БНТ по въпроса. Написан е и сценарият на друг филм. В него ще участват един известен американски актьор, който засега ще остане в тайна, и Слави Трифонов. Избрах Слави заради неговия магнетизъм. Разчитам филмът да има голям финансов успех и да върне зрителите в киносалоните.

     - Кое кино ти харесва повече - балканското или холивудското?

     - Обожавам холивудското кино. А що се отнася до това на големия екран да се пренасят балкански нрави - намирам го за крайно отблъскващо. Когато видя някъде бира, скара и седнал по потник балканец, направо ми иде да избягам от държавата.

     - Какво днес може да помогне на българското кино?

     - В България изкуството всеки ден се обрича на смърт. В пълна степен това важи и за киното. Жизненоважно за него е приемането на добър закон, изготвен от хора, които познават и ценят киноизкуството. Аз и още няколко човека създадохме асоциация на външните продуценти. Чрез нея браним интересите си в днешните тежки условия на живот. Опитваме се да се преборим за оцеляването на киното, но и нашият глас е глас в пустиня.


“Печалбата” изобилства от култови екшън сцени.
     - А привлича ли те друго изкуство освен киното?

     - Изцяло съм вглъбен в работата си. Разбира се, музиката е много тясно свързана с нея. Не успях да се развълнувам от изобразителното изкуство. Харесам някоя картина, гледам я точно 3 минути и започвам да си мисля за филми. При всички положения обаче, различните изкуства се преплитат едно с друго.

     - Какво е работата за теб?

     - Почти всичко. Всъщност доскоро смятах, че е всичко, но преживях период в живота си, когато мислех, че съм неизлечимо болен и ще умра. Затворих се вкъщи 20 дена, не контактувах с никого, не работех. Тогава осъзнах, че за мен няма по-ценно от жена ми, детето ми, приятелите. Без хората около теб в живота не се случва нищо. Цялото си свободно време прекарвам със своето семейство. Без него нямам стимул за работа и не мога да я върша добре.

     - Как си почиваш?

     - Не ме привличат типичните неща, с които мъжете свързват релаксирането. Не обикалям заведенията и не ходя по партита, за да гледам как разни известни личности се тъпчат с деликатеси. Всъщност за мен няма нищо по-смешно от това. Което ми напомня, че съм замислил предаване със скрита камера, което ще снимаме на подобни партита.

     - Имаш ли девиз или любима мисъл?

     - Когато човек има желание за нещо, той винаги намира правилния път към него. Ситуации без изход няма.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

tdk
03 Mar, 2012 | 05:08

кой го казва само,най-тлъстия комплексар у нас

tdk
03 Mar, 2012 | 05:08

кой го казва само,най-тлъстия комплексар у нас

evgeni
20 Apr, 2011 | 10:06

Относно: ИСТИНАТА Е ВАШЕ ПРИЗВАНИЕ.
Дата: Понеделник, 2011, Април 4 14:55:43 ЕЕЩ

здравейте бг.-парламент. със следващ редове се обръщамкам към вас, избрани да защитавате правата и интересите на българския народ.относно така наречената "православна" религия,делата и влиянието и върху държавата и страната и последствията от мнoгoвековните заблуди и лъжи.религия,която хули БОЖИЕТО ИМЕ,потъпква заповедите МОУ и отрича СЛОВОТО,чрез създаване на попска религия съставена от човешки повеления,тълкованя,ритуали обрияди и всевъзможни разнообразни заблуди и зависимости.конкретно първа заповед на БОГА гласи: "ДА НЯМАШ ДРУГИ БОГОВЕ". и втората:" ДА НЕ СИ ПРАВИШ ИДОЛ И КУМИР, ОБРАЗ И ПОДОБИЕ И ДА НЕ ИМ СЛУЖИШ,НИТО ДА ИМ СЕ КЛАНЯШ. на мястото на първа заповед се постави бог-лъжа,които в същност е самият сатана и всякви дървени идоли с човешки имена ,издигат се в култ човеци и се боготворят молейки се на тях за посредничество към ГОСПОДА.предлагат се още човешки кости за поклонение,под предлог,че е нещо свято а пък БОГ казва:" ВАРОСАНИ ГРОБНИЦИ ВЪТРЕ ПЪЛНИ С ВСЯКАКВИ НЕЧИСТОТИИ". псевдосвещенниците /поповете/ се представят с "владика" , "отец","светейшества" и др.и много държат да им се вика така.не знаете ли че ЕДИН е НЕБЕСНИЯ ОТЕЦ ??? не знаете ли защо поповете си присвояват титли и правомощия,канонизират и узаконяват и заклеймяват ??? защо обичат първите редове и защо ласкаят управляващи и лобират в тясна симбиоза с правителства и силните на деня ??? не каза ли сатана:" поклони ми се и ще ти дам всичките богатства на този свят" ??? тези,които ще ви кажат,че е "въпрос на тълкование и различни писания" се наричат попове и заблудители,водещи вярващите към заблуда и погибел. НЕ Е ЛИ ЕДИН ГОСПОД-БОГ ??? НЕ Е ЛИ ЕДНО НЕГОВОТО СЛОВО И ЕВАНГЕЛИЕ ??? НЕ Е ЛИ ИСТИНАТА ЕДНА??? КАК ТОГАВА и кой СЪЗДАДЕ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ РЕЛИГИИ ??? НЕ Е ЛИ САМИЯТ дявол и сатана,използващ БОЖИЕТО ИМЕ за ДА ЗАБЛУДИ И ОТВЛЕЧЕ ВЯРВАЩИТЕ ОТ ИСТИНАТА И БОГА??? в някои страни се кланят на каменни богове с човешки имена.вдруги се кланят и боготворят крави.и пак в други се кланят на дървени богове с човешки имена и ги наричат чудотворни,боготворят човешки кокали,предмети от дърво и метал и всевъзможни неща. НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, че БОГ е ДУХ и ТРЯБВА ДА МУ СЕ КЛАНЯМЕ С ДУХ,ПОКАЯНИЕ И ВЯРА ??? НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ,че СЛОВОТО нарича двете религии "православна" и "католическа" "ГРАТСКИЯ КОЗЕЛ" и "ЗВЯР" ????????? НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ПАПАТА СЕ САМООПРЕДЕЛЯ за "божи наместник" и псевдопатриарсите за "вселенски" и поповете за "отци" ??? НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЗЛАТНИТЕ КОРОНИ И ОДЕЖДИ И СКИПТРИ С КОИТО ХОДЯТ ??? дори ГОСПО-БОГ не е дошъл на земята така ,преди 2000 години.зрелищните церемонии и тържества,не са ли акт на впечатления и заблуда и зависимост??? попитайте поповете защо "кръщават" децата ???водното кръщение не е ли акт на покаяние и примирение с БОГА??? тогава какво са прегрешили децата??? не каза ли ГОСПОД :" не спирайте децата да идват при МЕН,защото на тях принадлежи БОЖИЕТО ЦАРСТВО " това"кръщение",което правят поповете не е ли акт на обвързване и зависимост??? така направиха и с родителите на тези деца. не знаете ли ,че ХРИСТОС слезе на земята да премахне всички зависимости и заблуди на лукавия и развърже хората от веригите на сатана ??? псевдосвещенниците ще ви кажат за иконите/ идолите/ : "ние не се кланяме на иконата ,нитото на боята нито на дъската,а се кланяме на "същноста" ". НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ЗАД СЪЩНОСТА на БОЖИИТЕ ЗАБРАНИ се крие сатана ??? ТОГАВА НА КОГО ВИ КАРАТ ДА СЕ ПОКЛОНИТЕ ???? обясняват още за иконата /идола/ : "когато едно дете отсъствува от вкъщи и майка му като види негова снимка си мисли още повече за него" АКО СЕ СЕЩАТЕ за ГОСПОД така както и по начина по които ви учи "православието",горко.не виждате ли че колкото повече и разнообразни празници ,обряди и ритуали канонизират,толкова повече ви обират и предават душите ви на зблуди и сатана и вследствието на което е погибел. не виждате ли разнообразните панахиди и помени и култ към смърта" не виждате ли как се правят,че се молят на помените.ако по този начин се прощаваха грехове,след като човек е умрял.то всеки един приживе би безчинствал и за края на дните си за опрощение би заделил някой друг лев за молитвите на дядо поп.също така изливат вино и олио по гробове паметници и др.мерзостни мероприятия. не знаете ли че виното символизира НОВИЯ ЗАВЕТ ??? някога фараона канонизира и обяви себе си за бог и си направи пирамида. после в други времена се постоиха мавзолеи и се кланяха на човешки гнусотии. и в още по-други времена последни хората си направиха златна кутийка /пирамида и мавцолейче/ в която поставиха кокали за поклонение и обявиха,че ще направят българия "малкия йерусалим" НЕ СА ЛИ ТОВА ГОЛЕМИ МЕРЗОСТТИ ???? карат хората да секланят на икони /идоли/ и след като умрат им поставят същите тези икони с човешки образ и брада,в краката.може би като задължителен билет за божието царство.наричат ги "чудотворни" как няма да са чудотворни ,след като една боядисана дъска-поднос/икона/ обира бабичките,първо финансово и после духовно.НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ЗАД ВСЕКИ ИДОЛ СЕ КРИЕ ЗЛО ??? и относно "православен и благодатен огън" и целия този цирк и карнавал в йерусалим трябва ли да бадем не когасапричастни и проводници на "православните" лъжи ??? не знаете ли ,че когато е падал огън от ГОСПОДА винаги е било пред очите на всички??? април месец ще излезе дядо поп от капището и ще каже :" ОТ ГОСПОДА Е" и отвън ще има предподготовка за по-зрелищно представяне на лъжата. НЕ Е ли ГОСПОД -БОГ ,БОГ на всички ??? как тогава се дава само на поповете ??? несъществуващи неща използвани за манипулиране на масите за подържане на геополитическа зависимост и извичане на гнусни печалби използващи ГОСПОДНОТО ИМЕ.





  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.