Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Доньо Донев си взе "сбогом" с живота с последна изложба
28 Ноември 2007
На 1 декември в габровската болница се открива изложбата му "Смехотерапия с Доньо Донев"
Доньо Донев, " бащата" на тримата глупаци
Доньо Донев, " бащата" на тримата глупаци

Днес си отиде Доньо Донев, бащата на "тримата глупаци", интересният човек и неуморимият творец. Той загуби борбата с болестта на 78 годишна възраст. Но докрая не загуби чувството си за хумор. Само след броени дни, на 1 декември, неговата нарисувана усмивка, макар и от отвъдното, ще помага на пациенти и медици в галерията във фоайето на габровската болница. Идеята се родила, докато художникът лежи в болницата, а по този начин, с 45 карикатури на лекарите и медицинския персонал той искаше да се отблагодари за грижите и всеотдайността им към пациентите. Затова и изложбата, която, за съжаление, вече става посмъртна, се нарича "Смехотерапия с Доньо Донев".

През тази година Доньо Донев бе удостоен със Специалната награда на Дома на хумора и сатирата за най-остроумна карикатура на 32-рата Обща годишна изложба на карикатуристите в СБХ. Той сътрудничи на Дома на хумора и сатирата в Габрово още от създаването му преди 35 години.

Доньо Донев е роден е на 27 юни 1929 г. в Берковица. Завършва графика в Художествената академия през 1954 г., а след това специализира в „Союзмултфилм” в Москва. Работи като художник във в. „Вечерни новини” /1954-1956/, художник и режисьор в Студията за игрални филми /1956-1970/ и в Студията за анимационни филми „София” /1970-1993/, където е и ръководител на творчески колектив. Главен редактор на сп. „Фрас” и на вестника, носещ името на емблематичните му герои – „Тримата глупаци” /1989-1997/, а от 1997 г. – и на в. „Четиримата глупаци”. Професор в НАТФИЗ, преподавател по анимационна режисура. Познат на широката публика като „бащата” на „Тримата глупаци”, които се появяват през 1970 г. и се превъплъщават през годините в множество роли. Няма филм от поредицата, който да не е получавал награда в чужбина.

Художник, сценарист и режисьор на над 100 анимационни филма, които са удостоени с над 40 международни и национални отличия. Сред тях са „Шега”, „Хепи енд”, „Умно село”, „Кауза пердута”, „Мишената”, „Върни се пак в Соренто”, „Пардон”, „Нарекохме ги Монтеки и Капулети”, „Серенада”, „Хамлет”, „Екограма”...

Носител на орден „Кирил и Методий” – II ст., на Наградата на СБХ за сценография, на Наградата за цялостно творчество на Съюза на българските филмови дейци, на Голямата награда от Международния фестивал за документални и късометражни филми в Оберхаузен /Германия/, на Първа награда от Световния фестивал на анимационния филм във Варна, на 5 златни награди от Международните кинофестивали в Барселона и Билбао /Испания/ и мн. др. През 2005 г. е удостоен с Наградата за цялостно творчество на секция „Карикатура” към СБХ.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

lusi
29 Nov, 2007 | 23:41

POKLON PRED DONIO DONEV.....TVOREC NA BULGARIA

приятел
29 Nov, 2007 | 14:51

Доньо, една бира с кока -кола като за последно? Знам, че отгоре ни гледаш и се усмихваш, знам и че ще продължиш да ни рисуваш...Поклон! С много болка.

Петкраски
28 Nov, 2007 | 22:10

Голям творец, голямо сърце! Остави дълбока бразда и в българската анимация, и в хумора след промените особено с вестниците "Тримата глупаци", "Четримата глупаци", списание "Фрас". Поклон!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.