Факти, Анализи, Коментари
   19 Януари 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха паяци, създали класово общество
30 Август 2006

Паяците Theridion nigroannulatum живеят обществен живот и даже имат подобие на класово общество.


Паяците ловуват заедно, като скачат върху жертвата и бързо я омотават в своята мрежа (снимка New Scientist).
     Паяци, обитаващи Еквадор, изумиха специалистите. За разлика от повечето други паяци, тези членестоноги живеят обществен живот и даже имат подобие на класово общество. До сега подобно нещо не беше забелязано при представители на този вид.

     Повечето паяци водят “отшелнически” живот. Представители на един и същ вид често се атакуват, а половият акт в повечето случаи завършва със смъртта на мъжкия, който става жертва на оплодената женска. Оказва се обаче, че има изключения. Професор Летиция Авилес (Leticia Aviles), експерт от университета в Британска Колумбия (Канада) открила, че паяците от вида Theridion nigroannulatum, обитаващи Еквадор, съвместно ловуват и живеят, пишe New Scientist.

     До сега изследователите са открили и описали повече от 39 хиляди видове паяци, но никога не са забелязали подобна кооперация.

     Theridion nigroannulatum живеят заедно в гнезда, като броят им може да достигне няколко хиляди. Ловуват, като закрепват паяжина в ниско разположени листа, а те самите се скриват на обратната страна на другите листа, очаквайки да се появи невнимателна жертва. Ако насекомото случайно разкъса мрежата, то от засада излиза голяма група паяци и довършва работата си, впръсквайки в тялото смъртносна отрова. След това паяците отнасят жертвата в своята колония, където тя се разделя между всички членове на общността.

     Летиция Авилес се удивила и от факта, че колониите са много разнообразни по размерите си: понякога – само няколко десетки екземпляра, а друг път – хиляди. Най-интересното обаче е, че след време големите колонии неочаквано се разпадат на по-малки групи.

     За сега не е ясно от какво зависи размера на колониите на тези същества. Известно е, че паяците от този вид се размножават интензивно. Но с това загадките при този вид не свършват. Женските екземпляри са с два пъти по-големи размери, но за разлика от другите насекоми, живеещи в общества, например пчелите, тук няма разделение на труда. В пчелните семейства по-малките екземпляри се занимават с издирването на храна, а големите майки с възпроизвеждане. При паяците такова разделение няма. Според проф. Авилес е възможно това да се дължи на репродуктивна стратегия или в съществуването на борба за ресурси. Най-правдоподобна обаче е версията за наченки на класово общество при паяците.

     Паяци, живеещи в общества са известни на науката отдавна. Но до този момент не беше известно, че паяците Theridion nigroannulatum имат такова интересно поведение, въпреки че те са открити отдавна – в края на XIX век.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
30 Aug, 2006 | 17:55

Не си противоречат. Има паяци живеещи в общества, но не и класово разделение

yoss
30 Aug, 2006 | 16:44

Нещо първото и последното изречение в статията май си противоречат :) Но важното явно е да се пише (превежда)....


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.