Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НАСА загуби оригиналните снимки от кацането на Луната
14 Август 2006

Специален научен екип в момента прочиства архива на агенцията и се надява снимките да не са изхвърлени на боклука

      Загубена е оригиналната лента със снимките на първите крачки на човек на Луната. Снимките на историческото кацане на Нийл Армстронг бяха признати за един от най-важните артефакти на ХХ век.

      Въпреки че телевизионния репортаж от юли 1969 година, видян от 600 млн. души, се пази за потомството, оригиналният филм със снимките е загубен в огромния архив на космическата агенция на САЩ - НАСА.

      Тези снимки биха могли да променят представата ни за кацането на Луната, предоставяйки по-отчетливи изображения от мътните зърнисти кадри, които се тиражират по цял свят. Те биха могли също така да сложат точка на теориите за заговорите, според които кацането на Луната е било холивудска фалшификация.

      Въпреки култовия си статут, телевизионните кадри са презаписвани от презапис.

      Това е резултат от снимки с камера на черно-бял монитор. Изображението на монитора също не е отразило цялата пълнота на картината.

      За да бъде гарантирано, че предаването ще дойде до земята, снимките от Аполо 11 са се записвали със скорост 10 кадъра в секунда и трябвало да се прехвърлят на честота 60 кадъра на секунда за транслиране. В процеса на прехвърлянето много детайли са били загубени.

      Стен Лебар, който сега е на 81 години, е отговарял за снимките от Аполо 11. Изображението, което той е видял в телевизионната транслация, е било толкова мътно, че отначало е помислил, че нещо се е объркало.

      “Първата ни реакция с колегата в НАСА беше да се спогледаме – разказва той – “Какво става?”. Решихме, че има някакъв проблем с конвертора.”

      “Това, което видя светът, и малко не приличаше по качество на полученото от Луната изображение”- твърди Джон Саркисян от обсерваторията CSIRO Parkes в Нов Южен Уелс в Австралия – една от трите станции, където са се записвали оригиналните снимки преди да бъдат изпратени конвертирани в Хюстън. Лентите, макар и далече по качество от нормалната телевизионна транслация, все едно са били много по-добри от видеозаписа, с който разполага човечеството сега: още повече, в момента съществува възможност лентата да се обработи със съвременните цифрови технологии.

      Вместо да пазят записа като зеницата на окото си, НАСА просто е пратила снимките в архив. И понеже обслужващият персонал се е сменял, пенсионирал и уволнявал, сега никой не знае къде са оригиналните ленти. Въпреки че това предизвика критики към агенцията, за НАСА не е нов проблем.

      “Мисля, че това се случва, когато мащабна правителствена бюрокрация функционира десетилетия”, твърди Кит Кауинг, редактор на сайта Nasa Watch.

      “Това не е резултат от зъл умисъл или преднамерен саботаж, но според мен НАСА се скъпи да назначи още един човек, който ще се занимава с историята на агенцията”.

      В началото на тази година екип учени и ветерани от НАСА започнаха да изучават архивите. До този момент те са установили, че лентите са били предадени в Националния архив на САЩ, след което НАСА си ги е поискала за съхранение в Центъра за космически полети "Годард" в Мериленд.

      Центърът за космически полети "Годард", освен това, е единственото място, където има оборудване, позволяващо да се гледат 16 мм ленти. Това оборудване трябваше да бъде бракувано през октомври, ако не беше се случил този инцидент. В момента екипът се опитва да убеди НАСА да отдели достатъчно сили за издирване на лентите. На този етап учените се надяват, че лентите са някъде на сухо и хладно място и не смеят и да помислят, че някой може ей така да ги изхвърли на боклука. 

последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ivan stoianov
19 Dec, 2008 | 08:52

Dragi nasa,parvite filmi i komentari za fal6ifikaciqta sa napraveni ot amerikanci,moje bi te sa bili rusifili ha ha ha !

marto
14 May, 2008 | 19:48

mi to ne e samo flaga i radiaciqta nali armstrong be6e purviq 4ovek na lunata togava za6to fotografat e izvun apolo 11 kogata zasnema izlizaneto na armstrong :(

Des
01 Nov, 2007 | 16:52

Ужасно много правописни грешки в статията !!!!

ггг
30 Aug, 2006 | 21:52

никога не е кацано на луната, има много факти за т.н. "най-голма фашификация" . а сега и с загубения филм . има само погледнете как се веефлага по холивудски в долния му край а там няма атмосфера . и сега кацнал апарат технически е невазможно да се изстреля от луната повторно след прилуняване. а те ни сервираха даже и среща с извънземни. впрочем какво стана с амстронг драги натовци ?

*****
30 Aug, 2006 | 15:37

iskam da vi kaja 4e kacaneto na lunata spored men e luja za6toto purvo e navazmojno znameto da se vee kakto ste vidqli na snimkata i na klip4eto v data.bg . vtoro na lunata ima ogromna radiaciq i s ekipite s koito sa bili astronvtite e nevuzmojno da se zvarnat na zemqta bez nikakvi naranqvaniq

НАСА-2
15 Aug, 2006 | 13:16

Кацането на Луната е факт!!! Който не вярва, защо поне не си направи труда да попита хората, които пряко са свързани с този факт- астрономите!!! те ще потвърдят с много голяма точност, дали на Луната е стъпвал човек. Но никой от скептиците не се наема да направи този опит, защото знае, че само ще се потвърди истината.

NASA
15 Aug, 2006 | 10:25

Иска ви се и на двамата.
За щастие има много други доказателства за стъпването на първия човек на луната.
Твърденията че това не се е случило се разпространяват най-вече от руснаците и русофилите, който още ги боли че СССР не е била на първо място във всичко.


Razor
14 Aug, 2006 | 19:38

Прав/а си ;)

Thebrainless
14 Aug, 2006 | 15:06

Много удобно за НАСА :-) при факта, че никога не са били на луната :-)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.