Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени установиха какво се е случило в първите мигове на съществуване на Вселената
17 Март 2006

За една трилионна част от секундата Вселената се е превърнала от микроскопичен обект в нещо колосално по размери.


Времевата линия на живота на Вселената (снимка НАСА).
     Учени за първи път успяха да получат експериментално потвърждение на инфлационната теория за еволюцията на Вселената. Това откритие има огромна научна стойност. Съгласно тази теория, след Големия взрив, Вселената за немислимо кратък промеждутък от време – една трилионна част от секундата – се е превърнала от микрокосмически обект в нещо колосално, многократно превишаващо всяка наблюдаема част от космоса т.е. Вселената е пртърпяла инфлация. Това откритие бе обявено на специална пресконференция на НАСА.

     Информацията е получена с помощта на космическата сонда Wilkinson, по известна с абревиатурата WMAP. Тя е успяла да фиксира флуктуациите на микровълновото излъчване, родено почти “мигновено” – примерно на около 300 хиляди години – след Големия взрив.

     Откритието е свързано с т.нар. “поляризационен сигнал”. В повечето електромагнитни вълни напречните колебания на електрическото поле са равномерно разпределени във всички направления, а поляризация има когато има нарушение на това равномерно разпределение. Поляризираната светлина възниква при отражение и разсейване, a астрономите твърдят, че фоновото микровълново излъчване е поляризирано поради втората причина. Учените отбелязват, че фиксирането на “поляризационния сигнал” е било много сложно защото той е милиарди пъти по-слаб от слънчевото излъчване и няма конкретен източник.

     Според астрофизиците сега вече може да бъде обяснена асиметрията и анизотропията във Вселената т.е. фактът за нееднородността на космоса. Една от причините за това е относително малките “случайни отклонения” в първичната материя, които при инфлация са довели да вузникване на гигантски нееднородности. Едно от следствията на такива случайни събития (наречени квантови флуктуации) е появяването на галактиките, звездите и планетите.

     “Данните свидетелстват в полза на инфлацията”, - заяви физикът, съобщил за откритието, д-р Чарлз Бенет (Charles Bennett) от университета Джон Хопкинс (Johns Hopkins) в Балтимор. “Поразително е, че изобщо можем да говорим за нещо, което се е случило през първата секунда от съществуването на Вселената”, - отбеляза още д-р Бенет.

     По-рано астрономи след анализ на данни получени с помощта на Wilkinson успяха да определят възрастта на Вселената. Екипът от учени, работещ със сондата получи детайлно изображение на първата светлина. С други думи те успяха да фотографират Вселената в ранното й детство, когато нейната възрастта е била не повече от 380 хиляди години. Освен това установиха, че звездите са започнали да светят 200 милиона години след Големия взрив.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Einstein-Plank
11 Apr, 2006 | 09:31

Компетентен коментар изисква предварително преговор на кварките и Голямото обединение (електромагнитно+слабо+силно взаимодействие. Обяснението на Вселената започва от тях. Който включи и гравитацията, да се запише в Нобеловия комитет.

dinko4
26 Mar, 2006 | 11:30

objasnenieto e kartinno,krasivo. oshte po interesno e kakuv e procesut predi inflaciata. neka go narechem implozia. antiprostranstvo-vre-meto se sviva do tochka i tazi tochka e sreshtata na otvudnata da ja narechem cherna jama s nachalnata inflazia na nasheto prostranetvo-vreme toest golemiat vzriv. i tuj kato verojatnosta tumnata materja da e nad kritichnata granica to shte sledva nasha implozia i tamoshna inflacia ili po dobre da kajem--explozia. na tazi idea sa nujni budeshti fiziko-matematichni cenii s rusta na galileo i max plank koito na krasivoto tjalo da skrojat i ushiat sushto takava krasiva dreha. az sum optimist po otnoshenie na tazi zadacha i mislja che tja ste bude reshena v idnite 50 do 100 godini. vratata na stajata sus sinjata ptiza e otvorena. kojto iska i moje da vleze. nagradata e goljama, ne za men ili za nego no za nasheto,segashno chovechestvo.kakva shte e tja ostava tajna na budnoto vreme.na kraja si mislja che edin nov jon atanasov shte prebroi dvata vida butilki v poputnia han ili restorant...

Българския идиот
23 Mar, 2006 | 03:05

"За една трилионна част от секундата Вселената се е превърнала от микроскопичен обект в нещо колосално по размери."
Ако това е журналистическа интрепретация - ясно!
Но ако е извод от хора със статут на учени - явно физиката търпи сериозна криза...


MC2
21 Mar, 2006 | 22:17

По важен е въпросът какво е прдизвикало Големият взрив и дали времето и пространството са възникнали с него или са съществували преди това. Има различни теории но най-издържана е тази, която се основава на енергията на вакуума, която разглежда Големия взрив като случайна флуктуация, която е предизвикала верижна реакция. Според теорията съществуват безброй много вселени и гигантски взривове, които се случват всеки момент някъде в пространството. Това предполага, че съществуват и безброй копия на нашата вселена, галактика дори на нас самите, съответно в този момент има и безброй наши копия, които в момента пишат в Интернет и обсъждат същия въпрос.

pix
21 Mar, 2006 | 13:23

наздраве!

проф. Вучков
21 Mar, 2006 | 12:37

Браво, Браво, чууууууууууувам и на очииите си не вяяярвам!
А сега следва да проучат откъде се е взел този миниатюрен обект, че и с толкова ГИГАНТСКА МОЩ и КОНЦЕНТРИРАНО СЪДЪРЖАНИЕ на какво ли не.

Qantum
20 Mar, 2006 | 13:30

Ave Хокинг.

Янко
19 Mar, 2006 | 13:00

налага се да повторя мнението си:
През ден учените от НАСА, САЩ, ЯПОНИЯ или РУСИЯ със своите суперкомпютри, сонди и т.н. ни затрупват със сензационни открития, които нито се ядат, нито се пият, а само запълват някоя клетка от ума на любопитните. Всяко ново поколение суперкомпютри дава своя версия на въпросите на Вселената, но все още не могат да дадат убедителен отговор, как се е зародил живота и човешкия индивид на тази малка микроскопична планета Земя, която има такива учени светила и такива суперкомпютри. Версии много, теории също, които трудно могат да бъдат доказани - примерно, кога и как е "кихнал" някакъв извънвселенен Бог-създател и колко вселени са се собразували.
Просто защото човекът е същество, което има определена височина, тегло, с компоненти, които могат да се видят, пипнат и т.н., и възприема, разбира и борави с крайни понятия и величини. Така че, можем да възприемем като достоверни само доказателства ползващи тези понятия и величини, тоест за произход и явления на планети, астероиди и метеори. Всички други доказателства за съществуване на обекти в БЕЗКРАЙНОСТТА, които се доказват със съответни безкрайни величини са несмилаеми и непонятни за бедния човешки мозък, с крайно тегло около 1 кг. Въпреки това Човекът би могъл да зададе безкрайни въпроси, на които никакви учени и супербиокомпютри от N-то поколение не могат да отговорят задоволително: Колко вселени са се образували при "кихането" на въпросния извънвселенски БОГ-създател, той самият в каква среда "виси". А тази среда кой е създал, кой и кога е създал пък създателят на тази среда и т.н., и в края на краищата каква е ползата от тази безкрайна абстрактна и виртуална дейност на учени и суперкомпютри за бедния човечец от микроскопичната наша Земя. През последните 100 години бяха похарчени трилиони долари от джоба на бедния човечец, но въпросните учени и суперкомпютри не можаха да научат Човека как д а се пребори с микроскопичните вируси на Земята причиняващи му такива страшни болести като рак, спин, тумори и т.н.. Как да живеем добре без да отнемаме залъка, нефта, газта и територията на другия. Как да решим проблемите, бе да се избиваме взаимно като индивиди и народи. Тези задачки са много по-лесни за решаване и ще е справеливо първо те да бъдат решени /защото парите за тази абстрактна дейност се вземат от нашия джоб/, а после учените-светила и суперкомпютрите да погледнат към небесата и отвъдното, за което може да ни разкаже и дядо Поп от кварталната черква, даже и по убедително. А може би всемогъщия извънвселенен БОГ-създател нарочно е насочил в такава бездънна посока интекетуалната дейност на човека, за да не се пренаселва бедната ни планета. Че то , ако не се разболяваме от болести и не се избиваме ще станем стотици милиарди човеци и ще опасем тревата и листата на дърветата, планетата ще запустее, замръзне и ние ще изчезнем, както са изчезнали динозаврите и племето на маите, поне така ни го обясняват въпросните учени.

Янко
19 Mar, 2006 | 11:38

Научните теории изникват през ден, но с доказателствата, извън компютрите на НАСА или друга агенция, въпроса е труден за асимилиране, не само по причина на умствения багаж. Ние можем да възприемаме само понятия, които имат все пак някаква крайна величина, а това важи само за вселенните компоненти имащи някакви крайни размери - планети, астероиди и метеори. Всичко останало трябва да се отнесе към БЕЗКРАЙНОСТТА, а тя не може да се обясни и възприеме от човешкия индивид, който борави с крайни понятия. А това кога и колко пъти е кихнал накакъв извънвселенен бог-създател и колко вселени е създал, всако ново поколение супербиокомпютри ще дава своя версия. Ами този извънвселенен бог-създател в каква среда вирее, ами тази среда кой и кога е създал, ами този кой, при чие кихане се е образувал. Така, че макар човекът да възприема и борави с крайни понятия, той може да задава въпроси до безкрайност и никакви суперкомпютри не могат да дадат убедителни отговори. По полезно би били ако суперкомпютрите на НАСА, САЩ и Япония да отговорят как да решим проблемите на нашата микроскопична планета Земя - как да живеят всички човешки същества добре, без да се избиват и отнемат залъка, нафта, газта и природните богатства. Ето едни задачки за тях. И когато дадат отговор тогава да поглеждат В отвъдното.

Niki
19 Mar, 2006 | 11:02

A be ............... Stom e ot amerikancite............ Mnogo e prav Антоний Чонков....... Vsichko e za pari.............

galileo
18 Mar, 2006 | 05:09

Tozi go nari4at 4oveka govore6t s kosmosa.Gledah izlku4itelno interesen film za nego.

BrunnenG
18 Mar, 2006 | 01:57

Ами то доказателството е хубаво, ама накрая пак ще излезе, че Вселената е започнала съществуването си в резултат на хрема на едно свръхсъщество ("Пътеводител на галактическия стопаджия", Дъглас Адамс). Не, сериозно. Теорията има солидни доказателства, но това не е достатъчно в днешни времена. Още повече никой не може да предвиди с какви технологии и средства за изследване ще разполагаме след няколко години и колко много ще се смеем на наивните си предположения и догадки.
Но все пак е хувабо, че има стремеж да се върви напред. И най-доброто доказателство е това, което отхвърля напълно дадена теория. :)

Антоний Чонков
18 Mar, 2006 | 00:53

Мисля, че грешат. Не защото са направили грешка в сметките, за защото в сметките им има неопределености, които те смятат за дадености. Като самата материя. Учените хубаво анализират микровълновите поляризации, но самия пренос на електромагнитното взаимодействие зависи от едни елементарни частици, които си имат съответните специвикации: спин, маса, заряд. Тези частици на взаимодействието не са изучени все още => не може да се правят подобни кардинални изводи. Според мен това си е просто популизъм на НАСА с цел отпускане на бюджет. Естествено това си е лично мое мнение и не карам никой да го споделя.

trasa
17 Mar, 2006 | 19:03

Това е невероятно нещо! Как са стигнали учените до тези изводи, не става ясно от стията, но все пак това е огромен труд



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.