Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Снимки от телескопа Хъбъл показха наличието на две неизвестни луни на Уран
27 Декември 2005

Откриването на две нови луни на Уран увеличи броя на известните му спътници до 27.

     Снимки от американския космически телескоп Хъбъл показаха наличието на две неизвестни до момента луни на планетата Уран. Това съобщи частният американски институт за издирване на извънземен живот (SETI Institute). На снимките от телескопа се виждат две неизвестни луни и два мъгляви пръстена, кръжащи около планетата. Те се въртят около Уран по орбита два пъти по-голяма от радиуса нa основната система от пръстени на Уран. Новите луни са открити от д-р Марк Шолтер (Dr. Mark Showalter) от института SETI и Джак Лисар (Jack Lissauer) от Научно-изследователския център към НАСА (NASA Ames Research Center). Отчет за откритието ще бъде публикуван в следващия брой на изданието Science Express.

     Откриването на две нови луни на Уран увеличи броя на известните му спътници до 27. Луните на планетата носят имената на герои от произведенения на Уилям Шексир. Новооткритите не правят изключение. Първата е наречена Меб - от името на кралицата от монолога на Меркуцио в “Ромео и Жулиета”. Втората се нарича Купидон – от името на древноримския бог на любовта, който се появява в пиесата на Шекспир “Тимон Атински”.

     Според Шолтер целта на неговото изследване е бил самият Уран и единадесет от пръстените му. След получаване на снимките от телескопа Хъбъл и откриването на нови луни, учените разгледали отново стари снимки на Уран, направени от космическия апарат Voyager-2 още през 1986 г. – там луните се виждат отчетливо, но тогава никой не им е обърнал внимание.

     Снимките от Хъбъл показали наличието и на още една луна – Пердита, която бе фиксирал още Voyager, но астрономите не можеха да я видят до момента с помощта на телескоп.

     Всички открити луни са сравнително малки – най-голямата от тях Пердита има диаметър не повече от 25 километра. Според учените, въпреки че луните се движат по орбити те могат и да се сблъскат. Според астрономите най-голяма е вероятността това да се случи след около един милион години.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.