Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Глобалното затопляне унищожава Гълфстрийм
5 Декември 2005

Когато топлото течение се забавя се понижава температурата във Великобритания и Северна Европа.

     Гълфстрийм може да изчезне, а температурата в Европа ще се понижи с около 10 градуса, предупреждават британски океанолози. Според резултатите от изследването им, топлото океанско течение вече е отслабнало с една трета през последните 12 години. За това са виновни сибирските реки и арктическите ледници, пише The Guardian.

     Поради глобалното затопляне ледниците се разтапят, а реките вливат повече вода в океана. Следователно, отбелязват океанолозите, смесването на водите нарушава цикъла на топлообмен, осигуряващ съществуването на Гълфстрийм. При “нормални условия” Гълфстрийм доставя по крайбрежието на Северна Европа топла вода от тропиците. Тази вода се намира на повърхността, на север тя се охлажда и се спуска надолу, след което се отправя на юг. Така се осъществява една непрестанна циркулация. Ако съдържанието на соли е малко (а това се случва след смесването на морска с речна вода), то плътността на водата се изменя и течението може да изчезне.

     Резултатите от последната изследователска експедиция показват, че за една секунда Гълфстрийм пренася 6 милиона тона вода по-малко в сравнение с 1992 година. Учените настояват да се постави в океана разпределена мрежа от датчици, които да следят непрекъснато измененията в течението.

     Поради факта, че универсални климатични модели не съществуват, специалистите не са готови математически да предскажат последствията от глобалното затопляне в детайли. Климатологът Тим Озбърн (Tim Osborn) отбелязва, че когато течението се забавя, това води до понижаване на температурата във Великобритания и Северна Европа средно с няколко градуса, но ефектът е различен през различните сезони.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Мирослав
02 Jan, 2012 | 02:56

Лъжа ли?Ами...живейте си,дано успеете да оцелеете.
Да,ама Гълфстрийм спря за 5 дни през 2010-та нали!!!!

венцислав
11 Dec, 2010 | 20:28

лъжа долна лъжа всичко е лъжа

Георги
07 Nov, 2010 | 11:46

Тъпия човек винаги си повтаря това не е възможно не е вярно и.т.н,макар и да осъзнава релността.На всеки проблем има решение няма невъзможни неща.

vito
07 Jan, 2010 | 19:30

mi ne vqrvaite ne vqrvaite daje i ako go vidite pak nqma da vqrvate lo6oto e 4e ne6to 6te stane sas sveta i to nqma da e hubavo

Vladimir
27 Nov, 2009 | 03:20

Dali na nqkoi im se vqrva ili ne ne e vajno.Glupaci 6te si ima vinagi.Vuprosa ne e dali 6te se slu4i-to ve4e se slu4va.Bez klimati4en model za sravnenie ne zna4i 4e kataklizmite sa neqsni.Stra6noto v slu4aq e 4e ni6to ne moje da se napravi ili pone ne se pravi.A imenno razvitieto ni kuca,dali 6te imame vreme da naprednem tehnologi4no za da predotvratim tova koeto vseki moment bi moglo da se slu4i.faktite sa si fakti a na tqh ne im e nujna vqra ili odobrenieto ni za da se stovarqt vurhu glavite ni-kakvoto si nadrobim tova i 6te surbame.Ps-starah se da pi6a po prosti4ko ta da me razberat i glupcite.

losho
16 Mar, 2009 | 12:22

Лошо мнго лошо. Не Ви ли писна от тези измислици, някой много се вживяват в това затопляне. Смесва се водата и спада наличието на соли. И какво от това, сигурно тогава студената вода отива на горе, а топлата надолу - пълни глупости. Топли и студени течения винаги ще има, само посоката може да се смени. Стига с тоя рев, в края на краищата Гълфстрийма не влияе на времето в България, така че ако на англичаните им замръзнат з.....ниците те да му мислят, все пак основно те бълват пушеците. Пък като се промени Гълфстрийма тогава и Лабрадорското течение би трябвало да се промени и в Ню Йорк и Бостън да стане по-топло. Така че стига с тоя смешен плач. Глобалното затопляне е поредния начин някой да продаде нещо на някого. А и между другото когато са живяли динозаврите е било по-топло с поне 6 градуса. Нека всеки да си прави изводите

Юлия Гоцева
16 Mar, 2009 | 12:02

Няма противоречие. Четете внимателно и мислете логично. Ние, хората убиваме Живота, съсипваме Природата със своята алчност и безотговорност. Нарушаваме хармонията и равновесието и така се самоунищожаваме. Защото всички ние сме част от Вселената и си взаимодействаме с нея на различни нива. Отравяме въздуха, водата почвата, а след това с продуктите, които ползваме тровим себе си, предизвикваме генни мутации, т.е. обричаме на болести и малформации децата, които ще се раждат в бъдеще. Унищожаваме зелените площи и горите /даже тези на Амазонка/; бълваме фармацевтични и други синтетични продукти;бетонираме всичко;струпваме се един върху друг в големите градове и се задушаваме от мръсен въздух и изнервено ежедневие;озлобяваме, деградираме, ставаме дездуховни. Тоновете вредни емисии водят до парников ефект и променят климата по различен начин в различните части на света. Това е научен факт. Защо смятате, че учените трябва да премълчават това, което ни очаква да се случи?! Това не е песимизъм. Нарича се отговорност за бъдещето. Предупреждение и призив към всички нас да се променим и да бъдем разумни. Носим отговорност за себе си и за бъдещето на поколенията след нас. Всеки може да е полезен ако се интересува, за да знае как да не вреди и как да помогне. Бъдещето на Земята зависи от всеки един от нас.

vankata
18 Mar, 2008 | 10:14

2012 - унищожението, Новото начало или и двете. Вие решете

defjam
28 Feb, 2006 | 01:19

Monkeys.
Глобалното затопляне води до топене на ледниците и миксира топлата с закосервирана ледена вода.
The Day After Tommorow заимства идеята но 80% от следствията са фантасмагории.
Идеята е че на Европа ЩЕ ИМА ледников период но това ще е след известно време от сега... Децата на Децата ни да му мислят.
Засега се спазват световните договори за вредните емисии като хората откупуват чрез договори възможност за повече емисии от други които нямат толкова развита промишленост. Нещата изглеждат дяволски прости :
Емисии - глобално затопляне
Ice Cubes vs Gulfstream (live from NorthAthlantic stadium) :D
Куулижън с Гълфстрийм ( също директно излъчване)
..Ice Age!

Horseshitz :D
Get real !

by Flame

borislav
07 Dec, 2005 | 19:27

досега ни плашехте с глобалното затопляне.Защо се обърнахте на 180 градуса?

Иван
06 Dec, 2005 | 12:29

Че кой говори за умиране. Става дума само за понижение на температурата.

Riddick
05 Dec, 2005 | 22:21

Оффффффффффффффффф Все едно и също!Ае стига с тоя краи на света!Амм ок като ви се мре мрете...аз няма да сум сред вас:)

Pepe
05 Dec, 2005 | 21:15

Naistina kajete neshto razli4no.Ne znam zashto vinagi trqbva da se kazja vse za loshoto koeto ni 4aka ami ne za dobroto.Taka horata se nastroivat samo po pesemisti4no.

Ludoo
05 Dec, 2005 | 19:33

Да бе.Това вече сме го гледали в един филм.Казва се The Day after tomorrow.Най-вероятно от там Ви е хрумнало.:D.Измислете си своя версия за края на света pls.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.