Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учените разгадаха тайната на нощните кошмари
4 Ноември 2005

По време на сън хората се учат как да се справят в екстремните ситуации в живота.

     Възможно е по време на сън хората да се учат как да се справят в екстремни ситуации. До този сензационен извод достигнаха учени, изследвайки симптомите на т. нар. REM-разстройство – нарушение на съня, което практически винаги е свързано с агресивно поведение.

     Пациентите, страдащи от REM-разстройство, не се събуждат докато извършват агресия по отношение на себе си или околната действителност. Така например един от тях направил дупка в стената на спалнята си по време на сън, друг се опитал да открие стрелба, трети да скочи през прозореца, четвърти запалил собственото си легло. Няколко пациента са опитвали да удушат собствените си съпруги.

     Интересно е, че в живота тези хора нямат никакви наклонности към агресия. Освен това като се изключат нарушенията на съня те не страдат от каквито и да е психически разстройства.

     Водейки изследване върху причините за възникване на REM-разстройство, италиански медици от университета “Сан Рафаело”(San Raffaele University) в Милано открили, че страдащите от него пациенти по-често от другите имат сънища свързани с насилие. Освен това те почти винаги виждат в съня си животни и непознати хора.

     Специалистите смятат, че тези данни потвърждават теорията на финландския психолог Анти Ревонсу (Antti Revonsuo), според която сънят се явява “репетиция” за екстремни ситуации в живота. Ревонсу смята, че човек след като се запознае с опасносттите в съня се справя по-добре с тях в реалния живот. Имено тази цел сънят е изпълнявал още от древни времена, когато основната опасност за човека са били дивите животни, отбелязва психолога.

     Съгласно тази теория, при хората с REM-разстройство системата за “симулация на опасности” се е променила, така че те понякога пренасят “виртуалната война” от съня в реалната действителност.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Карък
25 Sep, 2011 | 13:25

Интересна теория за съня. Не си представям как сънят ще ми помогне за екстремни ситуации, като някои от тях дори не съм ги виждал, следователно няма как да ги сънувам. Например започнах работа, от която да изкарам допълнителни доходи .Беше свързана с гледане на деца. Трябваше екстремно да се справя със смяна на пълен памперс, а това даже не го бях снувал :)

аракнид3000
15 Feb, 2009 | 23:37

Ей elisa твоя фанатиз1м 6тете доведе до ве4но изгнание в izmerenieto Exile. Misli6 4e s1m lut, no i ti 6te umre6, taka kakto umirat ostanalite. wsi4ki 6te widim istinat - Toq predi 2000 godini e imal me4ta za po dob1r swqt, no e sm1rten. dokato sme jiwi nqma da razberem kakwo ima otw1d. otnosno s1ni6ta i ko6mari, te ni u4at, te ni goworqt, te mogat da ni pratqt poslanie du6a na skoro umrql bliz1k 4owek... ne b1di plitko misle6ta, swet1t e po golqm ot kolkoto si go predstawq6.!

yonito
29 Jul, 2008 | 11:46

i kakvo tolkova ako sme s1nuvali ne6to ujasno? to si ostava s1n. ne e deistvitelnost. az s1m s1nuvala i ujasni ko6mari i spr gotini s1ni6ta,povliqni ot deistvitelnostta. moqt s1vet e da ne e vprqgate tolkova. ako ne ste se podpalvali ili strelqli nas1n po s1sedite nqma ni6to stra6no. ;p

eMo
01 Apr, 2008 | 12:36

zdraveite na vsichki..
az pak pochti nikoga ne sanuvam..kajete kak moga da sanuvam .. !

elisa
02 Oct, 2007 | 19:23

Аз не вярвам в паранормалното,в магий,суеверия,извънземни и т.н.,а единствено в Господ Бог!Но това за съня може да е вярно!Според мен обаче,кошмарите,които сънуваме са нещо,което ни се е случило или нещо,което си представяме.Те могат да бъдат придизвикани от някакво насилие,или от гледане на много страшни филми,филми на ужасите,трейлъри,трилъри и т.н.
Абе,аз съм сънувала много кошмари,свързани с най-различни неща,поради различни причини,и в различни години,но все пак съм сигурна,че всичките са една илюзия.В началото много ни е страх,после забравяме,а после се присмиваме на себе си за страха.Поне така е с мен.Например аз като сънувам кошмар,пищя и се събуждам на пода,цялата обляна в обилна пот.В първият момент съм стресната,сърцето ми бие като камбана,гледам с широко разтворени очи от ужас в празната тъмнина,после си потърквам челото,въздъхвам облекчено и си казвам:"Фют!Слава на богу!Било е сън.Било е просто кошмар,не е истина.Не беше истина,не е възможно,кошмар е."Сетне се завивам цялата с юргана и треперя,не смея да погледна в тъмнината,страх ме да отида до тоалетна,и за да отида,трябва да будя сестра си,да ме придружи,треперя от всеки шум,героите от съня ми са все още пред очите ми,страшните форми пак изникват.Чакам с нетърпение кога ще дойде денят и пооглеждам дали е светло.Цял месец мисля за кошмара,разказвам го на всички познати,после постепенно забрявям,после се присмивам на себе си.
И все пак...Може би кошмарите са нужни?!Какво щеше да бъде,ако всичките ни сънища са сладки и хубави,справедливи,с цвят на розови облачета и звездички?!...



Marvill
28 Aug, 2007 | 05:25

Абре, хора какво ви дреме! Аз също редовно си сънувам разни "странностни" сънища пълни с насилие, ама не ми дреме. Единственото, което ми остава е да им се наслаждавам. . /.
@

galia
21 Apr, 2007 | 11:03

Толкова много сънувам,че вече не искам да заспивам.Това ,че човек сънува кошмари в следствие на неприятности според мен не е вярно. Аз сънувам кошмари винаги.В реалния живот се страхувам от височини и кошмарите ми са винаги свързани с висичини , падане от високо и т.н.Сънувам и когато съм много щастлива и когато съм напрегната.Моите сънища доста ми предсказват събития които се случватили на мен и на мои близки.

Galya Savova
19 Mar, 2007 | 14:32

Postoianno sanuvam ubiistva, trupove, krav i neshtasni sluchai. Niamam obiasnenie - zashto. Tolkova sam umorena i iztormozena na sutrinta, che edva otivam na rabota. Spored men tova niama nishto obshto s podgotovka za preodoliavane na trudnosti. Poniakoga imam chustvoto, che ne izdargam poveche i ne mi se zaspiva.

mariqn
29 Jan, 2007 | 01:02

spored men koshmarite se polu4avat na osnova nervno naprejenie kogato 4ovek e spokoen ne sanuva koshmari no kogato e pod naprejenie to i sanqt mu e nespokoen i taka razni iskriveni obrazi i vseo4udva6ti situacii predizvikvat koshmari i naprejenie v 4oveka

edno momiche
29 Aug, 2006 | 00:29

tova,4e nqkakav uchen se dosetil tinata na no6tnite koshmari,ne ozna4ava pak,4e e istna.No tezi,koito go usporvat zashto ne kajat drugi pri4ini za tova?Ili samo znaqt da se pi6at mnogo umni?

ognqn
14 Nov, 2005 | 13:08

vse pak edno e da kaje6 i syvsem drugo - da DOKAJE6 ne6to (s nau4ni metodi i sredstva) :)) nali:P I zatui horata sa si pribrali pari4kite:))

HUDSAN
13 Nov, 2005 | 13:32

ne samo sa dokazali O4evidnoto no sa i vzeli pari . Tova ako go beh kazal az nikoi nqma6e da mi obarne vnimania Oba4e ako sam Italianski pedal da pardon u4en

ognqn
10 Nov, 2005 | 15:47

Na men otdavna mi se varti edna takava ideq, no eto 4e u4enite ne samo, 4e imat podobna ideq ami sa q i dokazali. Bravo!

nqkoj
06 Nov, 2005 | 20:41

ne samo, 4e sa greshni, ami i sa typi

....
06 Nov, 2005 | 20:11

Opredeleno e gre6no,

givko
04 Nov, 2005 | 21:02

Pone dokolkoto imam nqkoi poznaniq po temata tezi twyrdeniq sa greshni


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.