Факти, Анализи, Коментари
   30 Май 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Носители на Нобеловата награда за медицина са учени от Австралия
3 Октомври 2005

Наградата е присъдена за изучаване на влиянието на бактерията Helicobacter pylori при възникване на язва на стомаха и дванадесетопръстника”.


Уорън (вляво) и Маршал
     Лауреати на Нобеловата награда за 2005 година в областта на физиолигията и медицината станаха автралийците Бари Маршал (Barry J. Marshall) и Робин Уорън (J. Robin Warren). Както пише в прес съобщението на сайта на Нобеловия комитет, наградата е присъдена за изследване и изучаване “влиянието на бактерията Helicobacter pylori при възникване на гастрит и язва на стомаха и дванадесетопръстника”.

     “Нобеловите лауреати за тази година направиха забележително и неочаквано откритие, изяснявайки, че гастрита и язвата на стомаха или дванадесетопръстното черво се появяват в резултат на инфекция, предизвикана от бактерията Helicobacter pylori”, - пише още в съобщението.

     По време на обявяване на лауреатите бе подчертано, че “благодарение на откритието на Маршал и Уорън, язвата вече няма да бъде хроническо заболяване и може да се излекува след кратко лечение с антибиотици и киселинни инхибитори, защитаващи лигавицата на червото”.

     Робин Уорън (1937 г.) от град Пърт (Perth) първи започва изучаване на бактерията. След като се заинтересува от неговите резултати към работата се включва и Бари Маршал (1951 г.) През 1982 г., когато бактерията Helicobacter pylori е открита от Уорън и Маршал, стреса и неправилния начин на живот се считат за главни причини за поява на гастрит и язва.

     Специалистите изясняват също, че освен гастрит, язва и възпаление, откритата от тях бактерия, може в отделни случаи да предизвика и образуване на ракови тумори. В съобщението се отбелязва още, че “техните изследвания дават тласък в изучаването на различни бактериални инфекции като причина за други хронични заболявания и помагат да се направи крачка напред към установяване на връзка между хроничните заболявания, възпаленията и рака”.

     Нобеловата награда в областта на физиологията и медицината се присъжда от Каролинския медицински институт. Традиционно награждаването на лауреатите се състои в деня на смъртта на Алфред Нобел – 10 декември в столицата на Швеция. Наградата в размер на 10 милиона шведски крони (около 1 милион долара) ще бъде разделена между двамата лауреати.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.