Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спират вятърни електростанции след жалби от еколози
30 Септември 2005

Според изследователите когато птиците попаднат в близост до турбините в повечето случаи не оживяват.


“Долината на мелниците” в Калифорния.
     В САЩ ще спрат работата на четири хиляди електрогенератори по молба на еколози. Специалистите са успели да докажат, че по вина на тези системи в горите на Калифорния ежегодно умират около 4700 птици, сред които калифорнийски златни орли (Aquila chrysaetos) и други редки птици, пише The Argus.

     Еколозите посветили повече от четири години на изследване в района на ”вятърните мелници”, намиращи се на превала Алтамонт. Там има монтирани повече от шест хиляди генератора. Според думите на изследователите когато птиците попаднат в близост до турбините в повечето случаи не оживяват.

     След проведени преговори между енергетиците и еколозите се е стигнало до споразумение ежегодно зимата да се намаля производството на електричество от “въздуха”. Според изследванията така ще се запази живота на повече от половината потенциални жертви. Еколозите трябва да свършат повече работа. Те трябва да демонтират 350 от най-старите машини, които са най-опасни. Един от участниците в демонтажа с право смята, че вятъра няма да избяга, но орлите ще изчезнат.

     “Мелниците” се появиха в калифорнийските гори през седемдесетте години на миналия век. Тогава вятърните електрогенератори се смятаха за един от най-перспективните изтичници на енергия. Средната мощност, която генерира “долината на мелниците” е от порядъка на 100 мегавата и е сравнима с мощността на атомна електроцентрала.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
14 Nov, 2005 | 13:13

Не става, братче! Те не са чак толкова тъпи да не се сетят една мрежа да сложат и да си спестят проблемите.

илия
13 Nov, 2005 | 16:12

Ми не мое ли да се сложат мрежи на тия перки и това да запази гадинките.

Kosta
08 Oct, 2005 | 17:23

През територията на България преминават два маршрута на прелет на птиците. Единия по долината на Струма, а другия по нашето черноморско крайбрежие. Голямия проблем е, че се строят вятърни генератори точно по черноморското крайбрежие (засега северното), където минава и най-големия поток от прелетни птици от цяла Европа за Африка и обратно. Това е все едно да построиш ВЕЦ върху пътните платна на магистрала Тракия и да кажеш, че той няма да пречи на преминаващите! Тук става въпрос не само за нашите птици, а за мигрантите на два континента - Европа и Африка.

Demo
06 Oct, 2005 | 10:07

Тази тема ще се обсъжда в събота (08.10) на паметника на баба Яга по време на Фествал на открито...
Има всички предпоставки да сме 2-ма 3-ма, тъй като по това време (18.00) ще тече мача с Унгария, а може да ни вали и дъжд...

Но все пак, каним всички, въоръжени с мнения и знания, да ги споделят скорострелно...

Научете повече и от-кликнете на призива ни за помощ тук:
http://green.democrit.com/bg/articles.php?cell=44



Огнян
03 Oct, 2005 | 12:24

За Иван:

А ти какво предпочиташ...? Да стоиш на тъмно и студено или да посещаваш резервати един път на пет години за да се полюбуваш на красотата на един... ммм ... калифорнийски ЗЛАТЕН орел :))) Въглища съвсем не останаха, а бункери за съхраняване на радиоактивни отпадъци - още повече.

Друг е въпроса доколко е рентабилно и ефективно производството на електроенергия чрез вятърни електроцентрали. Ососбено в климатичните условия на България.

Az
30 Sep, 2005 | 16:36

За Даниел
щото една слънчева клетка НИКОГА не може да произведе енергията, която е била нужна за създаването й ;)

Даниел
30 Sep, 2005 | 13:19

На мен като цяло добиването на енергия от вятара нещо не ме кефи.

Защо трябва да използваме енергията получена след като слънцето е нагряла земята, земята е нагряла въздуха и въздуха почва да се движи, когато можем да ползваме направо слънцето.

Иван
30 Sep, 2005 | 11:13

-x- не си прав! Още в първото изречение пише, че ще бъдат спрени общо 4000 генератора, а това за Калифорния изглежда е отделен случай.
Според мен въпроса е доста деликатен и еколозите в случая имат право. Нямам нищо против добива на енергия от вятъра, но не и с цената на изчазването на редки видове птици.
Трябва все пак да пази природата на Земята нали ?!?!

-x-
30 Sep, 2005 | 10:31

STATIA PYLNA S GLUPOSTI:
Zaglavieto e *Спират вятърни електростанции*
a kato pro4ete6 se okazva, 4e *трябва да демонтират 350 от най-старите машини* i *зимата да се намаля производството на електричество*

Ekolozite bi trjabvalo da sa najasno s ekologi4nite posledici ot ТЕЦ i АЕЦ a v sravnenie s tjax vjatarnite elektrostancii sa po-4isti ot destilirana voda!!!

Podobna statia syzdava negativno mnenie u 4itatelja za vjatarnite elektrostancii, a v dejstvitelnost tova e energien sektor s izklju4itelno dinami4no razvitie prez poslednite 10 godini, za kojto za sizalenie v BG ne sa i 4uli :-((( Na BG 4itatelite im daj samo senzacii i 6ok.

Tova sa stranite s naj-goljam dobiv na vjatarna energia.
V Ispania naprimer delyt na vjatarna energia e nad 60% ot totalnija energien dobiv:

GERMANIA 14.600 MW
ISPANIA 6.300 MW
USA 6.200 MW
DANIA 3.100 MW
INDIA 2.100 MW
HOLANDIA 940 MW
ITALIA 900 MW
ANGLIA 710 MW

Даниел
30 Sep, 2005 | 10:02

Нормално е птиците да минават по път в който има постоянен въздушен поток

Нормално е хората да слагат вятърните турбини където има постоянен въздушен поток

Решение:
Да се ползва "вятърен генератор" (прави вятър) за да се произвежда ток далече от "магистралите" на прелитните птици.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.