Факти, Анализи, Коментари
   29 Септември 2023
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Марс е била гореща и влажна планета
23 Април 2021
Нещо накарала планетата да загуби атмосферата си и да се превърне в суровата, замръзнала пустиня, каквато е днес
Марс е била гореща и влажна планета, която вероятно е била в състояние да поддържа живот преди милиарди години. Нещо накарала планетата да загуби атмосферата си и да се превърне в суровата, замръзнала пустиня, каквато е днес, съобщава CNN.

Марсоходът Curiosity, кацнал на Марс през 2012 г., изследва различни аспекти на кратера Гейл на Марс, за да разбере повече за този преход от горещо и влажно към сухо и много студено.

Последното проучване, съставено от данни, уловени от един от инструментите на марсохода, предполага, че Марс действително е преминал между по-влажни и сухи времена, преди напълно да загуби повърхностните си води преди около 3 милиарда години.

Марсоходът Curiosity непрекъснато се изкачва на високата близо 5 000 м. планина Шарп, разположена в центъра на кратера Гейл, от 2014 г. насам.

Инструмент, наречен ChemCam, седи на мачтата на ровера и включва камера с висока разделителна способност и лазер, който може да изпарява скалите, за да помогне на уреда да анализира техния химичен състав. ChemCam има инфрачервен цветен лазер, който може да загрее парчета скала до 18 000 градуса по Фаренхайт (почти 10 000 градуса по Целзий). Това изпарява скалата и създава плазма, позволявайки на учените да разгледат по същество минералите и химикалите, които съставляват скалата, и да погледнат назад към геоложката история на планетата.

Камерата ChemCam е използвана за заснемане на наблюдения на терена на връх Шарп, разкривайки резени от марсианското минало, докато скалата варира.

Планината Шарп е интригуваща характеристика на Марс, защото е един от най-добрите начини, по които червената планета е записала историята на своя климат, вода и утайки.

„Основната цел на мисията Curiosity беше да проучи прехода между обитаемата среда от миналото и студения и сух климат, който Марс има сега. Тези скални слоеве доказват, че се променят много подробно“, казва Роджър Уиенс, съавтор на статията и учен от екипа на ChemCam от Националната лаборатория в Лос Аламос.

Изследването е публикувано миналата седмица в списание „Геология“.

По-рано орбитите около Марс са записвали информация за минерали в склоновете на връх Шарп. Данните на Curiosity са предоставили още по-подробни наблюдения на седиментните скални слоеве и са разкрили сухи и влажни периоди в миналото на планетата.

Тъй като Curiosity се е изкачил на планината Шарп става ясно, че слоевете са се променили драстично.

Основата на планината Шарп е направена от глина, отложена от езерото, което някога е запълвало кратера. Отгоре има слоеве пясъчник, които все още имат доказателства за това как са били образувани от дюни формирани от вятър по време на по-сухи времена. Слоевете над това разкриват повече заливи, показващи кога влажните условия се връщат на Марс.

Наблюденията на Curiosity разкриват, че тези промени между влажния и сухия сезон са мащабни събития, които се редуват, докато планетата не е останала постоянно суха. Климатичната история на Шарп позволява на Curiosity да се съсредоточи върху време, което се простира от преди 2,9 милиарда до 3,7 милиарда години.

Докато марсоходът продължава своята мисия, Curiosity ще продължи да се изкачва в подножието на Шарп и ще използва неговата тренировка за по-нататъшно изследване на видовете скали и това, което те разкриват. Това може да предостави повече информация за причината за такива драстични колебания на времето. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.