Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Марсоходът Perseverance кацна на Марс
19 Февруари 2021
Интересният начин на кацане ни позволява да изпращаме все по-големи и по-амбициозно изградени роботи на повърхността на Марс, коментират от НАСА
Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс"  кацна успешно на Червената планета. Минути след това, в наземния контрол в Пасадена получиха от апарата първите черно-бели снимки от повърхността, предаде БНР. Изпълняващият длъжността директор на НАСА Стив Джурчик обясни с какво ще допринесе сегашната мисия:

"Ако е успешна, може да я използваме за научна платформа за наблюдение и събиране на информация за бъдещите експедиции на марсоходи. Интересният начин на кацане ни позволява да изпращаме все по-големи и по-амбициозно изградени роботи на повърхността на Марс."

Марсоходът е в кратера Джезеро - избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата. Целта е да търси следи от примитивен живот, а ще вземе и проби, които да бъдат върнати на Земята от друга мисия.

"Пърсивиърънс" е най-големият и сложен планетоход на НАСА и деветият космически апарат, кацнал успешно на повърхността на Марс.

Това е третото посещение на земен апарат на Червената планета в рамките на малко повече от седмица. Два апарата - на Обединените арабски емирства и Китай -  навлязоха в орбитата на Марс в два последователни дни миналата седмица.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.