Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени откриха непознатите досега организми под леда на Антарктида
16 Февруари 2021
Откритието нарушава много от правилата за това, което знаем за живота на Земята. Причината е в неподвижността на организмите
Екип от учени е открил нови форми на живот, обитаващи една от най-негостоприемните среди на нашата планета. Непознатите досега организми са намерени под лед с дълбочина 900 метра в шелфове на Антарктида, пишат учените в своята публикация. Местообитанието им е на 260 километра от най-близкия бряг на континента.

Съществата са открити от Британската антарктическа мисия по време на опит за събиране на проба от дъното под ледения шелф в района Филхнер-Роне. Неочаквано за самите изследователи те откриват живот в дълбините под дебелия почти километър лед.

Морските организми са неподвижни, подобни на гъби, но потенциално принадлежат към няколко различни неизвестни вида. Откритието нарушава много от правилата за това, което знаем за живота на Земята. Причината е в неподвижността на организмите.

Научния консенсус досега твърдеше, чe caмo пoдвижни живoтни могат да обитават водите под ледовете на Aнтapĸтидa, като причината за това е cилнaта липca нa xpaнитeлни вeщecтвa в бeзднaтa нa тъмнинaтa. Освен това мисии за търсене на живот не са били провеждани толкова далеч от брега на шелфа.

Новите форми на живот живеят в пълен мрак, което изключва възможността да се хранят чрез фотосинтеза. Температурата на водата, в която са открити организмите е -2,2 ° C.

"Нашето откритие повдига много повече въпроси, отколкото дава отговор, като например как организмите са стигнали там? Какво ядат? От колко време са там?", пита д-р Хю Грифитс, биогеограф и водещ автор на Британското антарктическо проучване, в изявление.

Възможно е организмите да получат енергията си по други начини, например от ледникови стопилки или чрез хемотрофни процеси от метанови просмуквания. За да разбере, екипът ще трябва да събере проби от тези организми, което не е малко постижение предвид отчаяно отдалеченото им местоположение.

През 2019 г. учените откриха колонии от бактерии и друг по-сложен живот в езерото Мърсър, ледниково езеро, открито под ледената покривка на Западна Антарктика.

Тези открития карат учените да спекулират, че съществуването на организми под ледената покривка на някои езера на Марс или под ледовете на луните на Юпитер и Сатурн е напълно възможен.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.