Факти, Анализи, Коментари
   27 Септември 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НАСА с мисии за изследване на космическото време
30 Декември 2020
EUVST е проект за проучване на слънчевата атмосфера и слънчевите ветрове, а програмата EZIEще наблюдава полюсите, свързващи полярното сияние с магнитосферата на Земята
Американската космическа агенция НАСА ще участва в две мисии, които биха могли да ни помогнат да разберем по-добре космическото време. Това са Extreme Ultraviolet High-Throughput Spectroscopic Telescope Epsilon Mission (EUVST) и програмата Electrojet Zeeman Imaging Explorer (EZIE). Те са две от трите предложения, свързани с космическото време, избрани за проучване от агенцията през септември 2019 година.

EUVST е проект за телескоп, който ще разгледа по-отблизо как слънчевата атмосфера освобождава слънчеви ветрове и изхвърля материали, които влияят на нивата на космическа радиация. Проектът, който трябва да стартира през 2026 г., се ръководи от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA), но НАСА ще инвестира в него 55 млн. долара. Средствата ще бъдат изразходвани за осигуряването на технологии като UV детектори, поддържаща електроника, спектрографски компоненти и водещ телескоп.

Програмата EZIE, от своя страна, ще използва три малки спътника за изследване на електрическите токове над полюсите, свързващи полярното сияние с магнитосферата на Земята. Учените искат да разгледат електроструята, тъй като същото явление, което причинява полярното сияние, може също да повлияе на радио и комуникационните сигнали, както и да повреди космически апарати.

Космическите агенции започват този тип мисии, за да могат да съберат информацията, необходима им за разбиране на физиката зад различни слънчеви явления.

Припомняме, че НАСА избра още пет предложения за мисии, свързани с космическото време, през август и им осигури по 1.25 млн. долара за провеждане на концептуално проучване. Крайната цел е да можем да предсказваме събития като слънчеви изригвания, за да можем да защитим астронавтите, космическите кораби и други технологии в бъдеще.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

чукча читател
31 Dec, 2020 | 16:57

тези статии с много"ЩЕ" ги пишете в раздел научна фантастища!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.