Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха непознато метеорологично явление на Венера
10 Август 2020
Явлението прави оборот около планетата на всеки пет дни и е постоянно
Орбиталната климатична станция "Акацуки" предаде астрономически снимки на неизвестно досега метеорологично явление на планетата Венера. Това съобщиха от пресслужбата на Японската космическа агенция. Рядкото явление е стена от облаци с дължина около 7,5 хиляди километра. Тази естествена бариера се движи по екватора на Венера със скорост от 328 км / ч.

По някаква причина астрономите не са забелязали облачната стена по-рано. Явлението прави оборот около планетата на всеки пет дни и е постоянно. Билото на високоскоростните облаци варира приблизително от 47 до 56 километра над повърхността на планетата.

„Този вид атмосферно движение е ново метеорологично явление, което не се наблюдава на други планети. Поради това все още е трудно да се даде надеждно физическо обяснение. "Но ние смятаме, че ще го намерим", каза астрономът Хавиер Пералта.

Венера се нарича сестра на Земята, тъй като нейният размер и гравитация са подобни на тези на Земята. Атмосферата й обаче е съставена от въглероден диоксид и сярна киселина. Тези "въздушни" потоци се въртят стотици пъти по-бързо от самата планета. Те обясняват най-силните ветрове на Венера със скорост до 500 км / ч.

Астрономите все още не са разбрали защо атмосферният слой се върти толкова динамично.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.