Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
След почти десетилетие прекъсване американска ракета с астроновти излетя в космоса
31 Май 2020
За първи път от почти десетилетие компанията на Илън Мъск SpaceX изпрати астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкън до Международната космическа станция
Тази вечер в 22:22 ч. българско време се осъществи историческият полет на НАСА до МКС. За първи път от почти десетилетие компанията на Илън Мъск SpaceX изпрати двама астронавти до Международната космическа станция с американска ракета.

Астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкън трябваше да потеглят в четвъртък, 27 май, но стартът беше отложен заради лошо време. И днес условията са рисковани, но стартът бе насрочен, съобщава КРОСС.

За първи път в историята частна компания изпраща хора в Космоса. Целта е да се поднови извеждането на "американски астронавти с американски ракети и от американска територия".

В студиото на "По света и у нас" историческото събития коментираха астрофизиците Виктор Данчев, директор на мисите в EnduroSat и Тихомир Димитров, основател на Космическа академия за деца.

Виктор Данчев - дирктор на мисите в EnduroSat: След излитането на ракетата следва много бързо набиране на скорост. това, което повечето хора не осъзнават, е че ракетите имат страшно малко полезен товар спрямо общата си маса, така че много бързо, изхвърля голямо количество гориво тази ракета в момента, ще започнат да се отделят един по един нейните двигатели и все по-малко маса ще остава, която все по-лесно се задвижва, за да може накрая корабът, който е едва 4-5 процента от цялата маса на ракетата, да достигне нужната скорост, за да остане в орбита и да не падне обратно към земята.

Основателят на Космическата академия за деца Тихомир Димитров каза, че след като набере височина от около 60, 70 км, което става за 2 минути и половина, най-голямата част от ракетата, която се намира в долната част, където се намират 9-те двигателя, ще се отдели от космическия апарат, който продължава в Космоса. Това е полезният товар, заедно с астронавтите, а ракетата ще кацне в Атлантическия океан на специално създадена за тази цел кораб, който е с размери 50 на 30 метра.

По думите на Димитров това е много малка цел за ракета, която се връща обратно през земната атмосфера от Космоса и това става чрез спомагателни двигатели на ракетата, GPS, който ръководи обратното връщане през атмосферата и т.нар,. крака, които се разтварят през последните няколко секунди преди самото кацане върху кораба.

Тихомир Димитров - основател на Космическа академия за деца: Това е нещо, което частната компания на Илън Мъск прави вече рутинно за последните 5 години. Първото такова контролирано кацане на такава ракета беше точно на Коледа преди 5 години. Така че това не е по-малко вълнуващо от самия полет самото излитане.

Капсулата "Дракон" с астронавтите Робърт Бенкън и Дъглас Хърли успешно се отдели от ракетата и пое към орбита. Астронавтите ще летят 19 часа, преди да се скачат с Международната космическа станция.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.