Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Русия прави 3D карта на Луната
22 Март 2020
За първи път ще се използват стереоснимки за създаване на топографска карта на Луната с разделителна способност от 2-3 метра
Руският орбитaлен апарат „Луна-26“ ще създаде триизмерна карта на Луната за избор на място за кацане на първите космонавти, разказва Анатолий Петрукович, директор на Института за космически изследвания на Руската академия на науките, пише РИА Новости.

“За първи път ще използваме стереоснимки, за да създадем топографска карта на Луната с разделителна способност от два до три метра. Чрез тяхната обработка и анализ на осветеността ще получим универсална карта на височините на цялата Луна с висока точност”, каза той е.

“Стереофотографията е специфичен експеримент за орбиталния апарат. Тя има голямо практическо значение. В бъдеще се предвижда научното използване на стереокарта, която ще ни позволи да анализираме лунните структури и техния произход. Второ, това обезпечава данни за автономна навигация на бъдещи пилотирани и автоматични мисии до Луната“, каза Петрукович.

По-рано свръхточни „плоски“ карти на отделни участъци от лунната повърхност с разделителна способност 0,5 метра на пиксел създаде американския апарат Lunar Reconnaissance Orbiter. Независимо от това, руската карта ще има редица предимства, свързани например с факта, че едновременно с изображенията на повърхността ще се определи височината на релефа, което ще осигури по-голяма достоверност.

Освен това, както обясни Петрукович, въпреки че американската страна с готовност споделя своите снимки, за да се гарантира надеждността на руската пилотирана мисия до Луната, е необходима собствена карта с висока точност.

Пълна карта на Луната се планира да бъде заснета през първата година от полета на станцията от ниска кръгова орбита, което изисква периодично коригиране. По-нататък, „Луна-26“ ще бъде прехвърлена на елиптична орбита, която ще бъде устойчива през следващите 30 години и ще позволи провеждането на различни изследвания на спътника на Земята.

Общо се планира да се получават до 40 GB данни дневно. Изстрелването на орбитaлния апарат „Луна-26“ е планирано за 2024 година.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.