Факти, Анализи, Коментари
   4 Декември 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Астрономите се шокираха от откритие в Млечния път
8 Януари 2020
Вълната от газове е дълга цели 9000 светлинни години. Широчината й е 400 светлинни години
Астрономи откриха огромна структура в Млечния път, изградена от много взаимосвързани „люпилни", където се раждат звезди, съобщиха АП и Би Би Си. Тънката вълна от газове е дълга цели 9000 светлинни години. Широчината й е 400 светлинни години.
 
Разположена е на около 500 светлинни години от Слънцето, което е сравнително близо от астрономическа гледна точка. Откритието, описано в сп. „Нейчър", е резултат от проект за съставяне на нова карта на Млечния път. За него международен екип е анализирал данни от европейския космически телескоп „Гая".

Астрономите „са шокирани" от откритието. Никой не е очаквал „да живеем близо до гигантско вълноподобно натрупване на газ, или че то формира близкия ръкав на Млечния път", коментира Алиса Гудман от Харвард.

Структурата, наречена Вълна на Радклиф на харвардски институт, съдържа звездни люпилни, за които се е мислело, че принадлежат на пръстеновиден пояс около Слънцето. „Това напълно промени разбирането ни за галактическия ни „квартал", каза Катрин Зукър от екипа.

Изстреляният през 2013 г. европейски телескоп „Гая" измери разстоянията до почти милиард звезди в Млечния път. Това осигури „колосална и точна база данни", с която могат да бъдат открити огромни структури като Вълната на Радклиф, заявиха учените.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.