Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Свръхмасивна черна дупка в Млечния път започна да консумира огромни количества материя
15 Септември 2019
Никога не са виждали нещо подобно през последния четвърт век, коментират астрономи
Странният феномен започна през май тази година и астрономите казват, че никога не са виждали нещо подобно през последния четвърт век. Свръхмасивна черна дупка, която учените отбелязват, че се крие в центъра на нашата галактика в обект, наречен Стрелец А *, наскоро започна да консумира огромни количества материя, съобщи The Guardian, позовавайки се на астрономи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Според доклада учените са направили сравнение на над 13 000 изображения на Стрелец А * за 133 нощи от Обсерваторията Кек на Хаваите и големия телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили и са установили, че през последните месеци обектът е станал безпрецедентно ярък.

„Никога не сме виждали нещо подобно през 24-те години, в които сме изучавали свръхмасивната черна дупка“, казва Андреа Гез, професор по физика и астрономия в Калифорнийския университет. „Обикновено тя е доста тиха, мъглява черна дупка. Не знаем какво доведе до тази активност.”

Черна дупка не може да се види, защото дори светлината не може да избяга от силната гравитация, но материята около небесния обект излъчва силна радиация, тъй като се ускорява навътре. Увеличаването на яркостта показва, че черната дупка консумира допълнително материя. Астрономите не могат да кажат какъв вид материя става жертва на Стрелец А * от началото на май тази година и дали увеличеното изгаряне е аномалия или е за постоянно.

Черната дупка, разположена на 26 000 светлинни години от Земята, е твърде далеч, за да представлява опасност за нашата планета, категорични са учените./БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.