Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Планетолози: Водата на Марс е идеална среда за зараждане на живот
28 Октомври 2018
Резултатите от нов химичен анализ на марсианската почва показват, че в подпочвени води на планетата може да се е натрупало достатъчно количество кислород, въпреки пълното му отсъствие на атмосфера
Планетолози смятат, че марсианската вода може да съдържа прости микроорганизми, съобщи сайтът "Лайф". Учени от Калифорнийския технологичен институт стигнаха до заключението, че водата на Марс на практика е идеална среда за зараждане на живот - съдържа достатъчно количество кислород не само за оцеляването на микроби, но и за съществуването на многоклетъчни организми. 


Резултатите от нов химичен анализ на марсианската почва показват, че в подпочвени води на планетата може да се е натрупало достатъчно количество кислород, въпреки пълното му отсъствие на атмосфера. За тези заключения на учените допринесъл космическият апарат "Марс рикънисънс орбитър", който кръжи около Червената планета. С помощта на специални инструменти учените установили, че в марсианската вода, която е с високо алкално съдържание, се съдържат около 32 милиграма кислород на кубик вода. 

По мнението на учените, това количество е достатъчно не само за съществуването на бактерии, но и за появата на прости многоклетъчни организми. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.