Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Успя ли Япония да спусне роботи на повърхносттта на астероид?
21 Септември 2018
Ако всичко върви по план, двата еднокилограмови роувъра „Минерва-II1А“ и „Минерва-II1Б“ ще станат първите роботи, кацнали на астероид
Японската Агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) се надява, че успешно е приземила два малки робота на повърхността на астероид, което е историческо постижение, предаде БТА.

Нейният космическият апарат „Хаябуса 2“ спусна по-рано днес от височина 55 м контейнера „Минерва-II1“ с два малки роувъра на астероида Рюгу. ДЖАКСА обаче ще получи сигнал, потвърждаващ кацането утре.

„Нямаме още потвърждение, но много, много се надяваме да е така“, заяви ръководителят на проекта Юичи Цуда. Ако всичко върви по план, двата еднокилограмови роувъра „Минерва-II1А“ и  „Минерва-II1Б“ ще станат първите роботи, кацнали на астероид.

Това обаче няма да е първото кацане на астероид в историята, защото през ноември 2014 г. мисията „Розета“ на Европейската космическа агенция спусна апарата „Фила“ на кометата 67Р/Чурюмов - Герасименко.

Роботите „Минерва-II1А“ и „Минерва-II1Б“ са с размери 18 см на 7 см. Те ще измерват температурата на еднокилометровия астероида и ще правят снимки, преди на повърхността на Рюгу да бъде спуснат по-големият космически апарат „Маскот“ през октомври.

Макар и екипът на мисията да ги нарича роувъри, те няма да се движат по повърхността на астероида на  колела, а ще подскачат по нея.

Гравитацията на повърхността на астероида Рюгу е много слаба. Затова роувър с колела или вериги би се издигнал над нея веднага щом се задвижи. Подскачането е много по-подходящ начин за придвижване в такива условия и при толкова груб терен.

Роувърите ще остават във въздуха до 15 минути при всеки скок и ще се придвижват с по 15 м хоризонтално.

„Минерва-II1А“ и „Минерва-II1Б“ ще се движат автономно и сами ще преценяват накъде да тръгнат. 

Сондата „Хаябуса-2“ („Сокол-2“) достигна до астероида Рюгу през юни. Полетът ѝ продължи 3,5 години. През 2019 г. „Хаябуса-2“ ще се спусне на повърхността на астероида Рюгу, за да събере проби. 

По график „Хаябуса 2“ ще отпътува от Рюгу през декември 2019 г., за да се върне на Земята с пробите през 2020 г.

Диаметърът на астероида Рюгу, който се намира между Земята и Марс, е само 900 метра. Учените се надяват да открият на Рюгу следи от вода и органични вещества, което ще им помогне в разгадаването на тайните за възникването на живота във Вселената. 


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.