Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени от ЦЕРН успяха за първи път да наблюдават разпадането на Божията частица
30 Август 2018
Дългоочакваното наблюдение служи като проверка на Стандартния модел на физиката - главната теория за основните частици, които съставят Вселената и силите, които я управляват
Шест години след проследяването на Хигс бозона, субатомната частица, която придава маса на материята, физиците от ЦЕРН заявиха, че са "свидетели” разпадането й на малки частици, наречени "дънни кварки", предаде АФП. След откриването на Божията частица, специалистите от екипите "Атлас" и "Си ем ес" най-после можаха да наблюдават нейното разпадане на елементарни частици. Разпадането се наблюдава при Големия адронен колайдер известен с откриването на частиците Хигс през 2012 г., съобщиха от лабораторията по физика на ЦЕРН в Европа.

"По време на ранните подготовки на колайдера имаше съмнения дали това наблюдение може да бъде постигнато", разказаха от екипа на „Атлас“ за "неуловимото взаимодействие", което сега е документирано в масивния ускорител на частици. Наблюденията потвърдиха хипотезата, че всепроникващото квантово поле, обусловено от Хигс бозона, дава маса и на дънния кварк. 

Изследователите твърдят, че дългоочакваното наблюдение служи като проверка на Стандартния модел на физиката - главната теория за основните частици, които съставят Вселената и силите, които я управляват. Съгласно модела, разработен в началото на 70-те години, кварките и лептоните са основните градивни елементи на материята. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.