Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Човекът има „втори мозък“
3 Юни 2018
Той се намира в червата
В човешкия организъм има „втори мозък“, който се намира в червата. Австралийски учени са разкрили как той работи. Ентералната нервна система /ЕНС/ се състои от много милиони неврони, регулиращи работата на стомашно-чревния тракт. Тази система е периферна и работи автономно от централната нервна система /ЦНС/, включваща главния и гръбначния мозъци.

„Тя сама по себе си е мозък“, заяви професорът от Университета Флиндерс Ник Спенсър. Той добави, че ЕНС може да се нарече и „първи мозък“, защото тя се е появила в хода на еволюцията по-рано, отколкото ЦНС.

Специалистите са анализирали електрическите импулси в невроните на дебелото черво на мишки. Те са установили, че ЕНС синхронно задейства възбуждащите и забавящите неврони, които провокират мускулните контракции на червата.

Авторите на изследването посочват, че по-рано не е било известно, че милионите клетки на ЕНС едновременно генерират електрически импулси. /РИА „Новости“ и БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
11 Jun, 2018 | 02:08

А евреите имат само един мозък, затова пък гигантски - чрез него владеят света. Той се намира в anusa, и за издръжката му са нужни колосални количества кръв от 13 годишни български цепеняци. ББ II Безсребърника доставя гратис. От еврейска страна - безкористното финансиране на ЦСКА. Ашколсум на Демократието и подведомствената му дипломатия!

Учен
04 Jun, 2018 | 21:33

Очаквайте скоро да бъде открит трети, четвърти и пети мозък


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.